400 гр. бишкоти за тирамису (Савоярди)
1 консерва (390 гр) кондензирано мляко
500 гр. маскарпоне
350 мл сметана
1 капсула екстракт (2 мл) от ром
350 мл прецедено кафе
шоколад на прах
За крема: маскарпонето и кондензираното мляко се разбиват добре с тел, така че да няма бучки. След това с миксер се разбива сметаната, добавя се в сместа с маскарпоне и отново с тел се смесва, за да се изравни.
Кафето се изсипва в дълбока чиния и се добавя ромовата есенция.
Половината от бишкотите леко се накисват в кафето и се подреждат в правоъгълна тавичка (20х35 см). Отгоре се поставя половината от крема, изравнява се добре и се покрива с останалите бишкоти, напоени в кафето. Покриват се с останалия крем, изравнява се добре и тирамисуто се поръсва с шоколад на прах.
Покрива се с фолио и се оставя в хладилника да стегне - най-добре за цяла нощ.