Ароматът на кафе сутрин помага да се събудите. След чаша от тази прекрасна напитка се чувстваме по-ободрени. А миризмата на този сладкиш ще привлече в кухнята дори тези, които щяха да спят преди обяд. Често правя обикновен кекс с кисело мляко през уикендите. На децата им е голям кеф да го хапват с чашка топло млекце. Те се втурват към банята, за да се измият и да хапнат любимите си сладкиши без дори да се пазарим кой кога да става
Кексът е с приятен вкус на кафе и красив шоколадов цвят. Харесва ми, че въпреки доста бюджетния си състав, се оказва вкусен и много пухкав. Към тестото може да добавите малко смлени орехи и сушени плодове. Но гледайте да не прекалявате, иначе сладкишът няма да втаса.
Съставки
Пшенично брашно 160 гр
яйце 2 бр.
захар 180 гр
ванилия 10 гр
Бакпулвер 1,5 ч.л
Кисело мляко 100 мл
Масло 100 гр
кафе 3 ч.л
Подготовка
Разбийте яйцата със захарта и ванилията до пухкав и бял цвят. Добавете омекналото масло и разбийте добре с миксер.
Загрейте леко киселото мляко и добавете към него кафе, оставете за 5-10 минути. След това се изсипва в купа с яйчена маса. Разбъркайте отново.
Пресейте брашното с бакпулвера и разбийте до гладкост. Постелете тавата с хартия за печене и изсипете тестото. Разпределете го равномерно върху формата.
Загрейте фурната до 180 градуса и печете за 30-35 минути. Проверете готовността с клечка за зъби или кибрит
Кексът може да се поръси с пудра захар или разтопен шоколад. Той е много мек и пухкав. Става за закуска и за следобедно кафенце, та понякога си и вечерям с него.