Бърз козунак за 1 час - ето как да си спестите работа, а резултатът е перфектен!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Бърз козунак за 1 час - ето как да си спестите работа, а резултатът е перфектен!
Бърз козунак за 1 час - ето как да си спестите работа, а резултатът е перфектен!
59593
Източник: actualno.com
Бърз козунак за 1 час - ето как да си спестите работа, а резултатът е перфектен!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Много домакини не се наемат да приготвят козунаци за Великден заради дългата процедура по месенето, втасванията и оформянето на този традиционен великденски хляб. Ние обаче ще ви издадем всички безценни хитринки, с които ще си спестите време, и ще може да приготвите чудно вкусен Великденски козунак за има-няма 1 час (без времето за печене, разбира се).

Ето и какви продукти са ви нужни за приготвянето им:

Бърз козунак за 1 час

Продукти:

брашно - 1 кг

захар - 1 1/2 ч.ч.

яйца - 6 бр.

сол - 1/2 ч.л.

мая - 1 кубче

прясно мляко - 250 мл

лимонова захар - 1 пакетче

ванилия - 1 - 2 бр.

олио - 150 мл

локум, стафиди - по желание

Приготвяне:

За да ускорите максимално процеса и да си спестите работа, предварително пригответе всички продукти за козунака (най-добре още от предната вечер).

Активирайте маята с половината количество хладко прясно мляко, в което сте добавили 1 с.л. захар, 1 с.л. брашно.

В отделен съд пресейте 2-3 пъти брашното (не цялото количество, а приблизително 3/4 от него) и направете кладенче. Вътре изсипете шупналата мая, разбитите яйца, останалото топло мляко, подправките и започнете да месите тестото, постепенно добавяйки брашно и мазнина. Трябва да се получи меко тесто, което не трябва да лепне по ръцете. Ако е нужно, добавете и останалата 1/4 брашно. Съдът, в който се прехвърля тестото, се маже с олио, както и самото то. 

Сега идва ред на основната хитрина, която ще спести време за втасване на тестото. Предварително загрейте фурната на 50 градуса и когато се затопли, изключете я (може да оставите включен само вентилатора) и пъхнете вътре тестото, покрито с фолио или памучна кърпа. Оставете го така за 20-30 минути, като за това време то трябва да е удвоило обема си.

козуначени плитки

Когато тестото втаса, се разделя на 3 части. Всяка една част се разстила на кора и се посипва обилно с локум и стафиди. Навиваме корите на фитили и ги сплитаме. Най-отгоре ги мажем с разбит жълтък, мляко и олио. Посипваме щедро с кристали захар и печем в загрята фурна на 160 градуса.

козуначени плитки

Получават се чудно вкусни козунаци, с които да зарадвате цялото си семейство. Задължително трябва да ги пробвате!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft