4 яйца
1 чаена чаша захар (най-добре кафява захар)
2 чаени чаши нарязани на дребно или настъргани ябълки
2/3 чаена чаша олио
2 чаени чаши брашно
1/2 чаена лъжичка канела
1 бакпулвер
1 ванилия
½ кафeна лъжичка хлебна сода
Разбиваме добре яйцата със захарта и олиото (разбиването става с миксер, тел, а може и в кухненски робот). Последователно се добавят брашното (предварително пресято), ванилията, канелата, бакпулвера и содата, като се бърка непрекъснато до хомогенизиране на сместа. Накрая се прибавят и настърганите ябълки и се разбърква добре, така че да се усвоят от тестото. Кексовата смес се прехвърля във форма за кекс (или подходяща тавичка), предварително намазана с масло и поръсена с брашно. Сладкишът се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна до златисто.
Изчакваме сладкишът добре да изстине, преди да го извадим от формата, след което го поръсваме с пудра захар.