Този чийзкейк е лек, освежаващ и перфектен като добавка към любимото кафе или като сладко лакомство след неделния обяд.
Представете си мек, кремообразен чийзкейк, който се топи на езика и има вкус на любимо лятно лакомство – сладолед. Да, възможно е!
Забравете за тежките и прекалено сладки десерти.
Предлагаме ви да го приготвите по тази лесна рецепта и да почерпите близките си с нещо наистина специално! Ето необходимите продукти за Бърз чийзкейк с вкус на ягодов сладолед :
Бърз чийзкейк с вкус на ягодов сладолед
Продукти:
- 300 г обикновено брашно
- 50 г пудра захар
- 0,5 чаена лъжичка бакпулвер
- 150 г студено масло
- 1 яйчен жълтък
- малко прясно мляко
Пълнеж:
- 500 г фина извара
- 1 лимон (кора)
- 90 г пудра захар
- 1 пакетче ванилова захар
- 1 супена лъжица фино нишесте
- 2 яйца
- 1 яйчен белтък
- 200 г заквасена сметана
- 500 г ягоди
Приготвяне:
Измийте ягодите, оставете ги да се отцедят и отстранете дръжките. Нарязваме ги на по-малки парчета.
Снимка: youtube
За тестото: смесете брашното, пудрата захар, бакпулвера, добавете студеното масло, нарязано на кубчета и натрошете с пръсти на трохи.
Снимка: youtube
След това смесете трохите с жълтъците (запазете белтъците за плънката) и разредете постепенно с помощта на мляко, което добавяте лъжица по лъжица, за да се получи плътна топка тесто.
Снимка: youtube
Сега разделете тестото на две части, увийте всяка отделно във фолио и поставете в хладилника за час.
Пълнеж:
Отделете жълтъците от белтъците. Разбийте 3 белтъка (един останал от правенето на тестото) на твърд сняг.
Изварата се разбива със захарта, лимоновата кора и нишестето, след което се смесват с жълтъците, сметаната и накрая белтъците.
Снимка: youtube
Загрейте фурната на 180ºC и застелете малка, дълбока тава с хартия за печене.
Охладеното тесто разделяме на 2 половини и разточваме до размера на тавата за печене. Поставете единия блат на дъното и го надупчете с вилица.
Разпределете пълнежа равномерно върху тестото и натиснете парченцата ягоди в пълнежа (или можете първо да ги объркате в пълнежа).
Снимка: youtube
Покрийте плънката с втория блат.
Печете сладкиша до златисто кафяво за около 40 минути (180ºC), оставете го да изстине, поръсете го с пудра захар и го нарежете.
Снимка: youtube
Най-вкусен е, след като е отпочинал, така че на следващия ден ще е още по-вкусен!
Снимка: youtube
Да ви е сладко! :-)
Снимка: youtube