Бърканият козунак предизвика фурор по форумите: меси се с лъжица, става и сладък, и пухкав, и конци си има

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Бърканият козунак предизвика фурор по форумите: меси се с лъжица, става и сладък, и пухкав, и конци си има
Бърканият козунак предизвика фурор по форумите: меси се с лъжица, става и сладък, и пухкав, и...
60306
Бърканият козунак предизвика фурор по форумите: меси се с лъжица, става и сладък, и пухкав, и конци си има
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Козунакът, който ще ви представим днес, с право може да носи титлата "най-лесен" - за него не ви трябва потене над тестото и мускули на културист, за да го удряте, натискате и дърпате по 100 пъти. Всичко става много просто и се бърка с най-обикновена лъжица.

Ето го най-вкусният и лесен бъркан козунак :

бъркан козунак

Бъркан козунак

За тестото:

500 гр. брашно

300 мл прясно мляко

100 гр. масло

100 гр.захар

7 гр.суха мая или 20 гр.прясна

3 жълтъка

1 ванилия

1/2 чаена лъжичка сол

настъргана лимонова кора

За плънката:

200 гр.натрошени ядки (орехи, лешници, бадеми)

20 гр.какао

80 гр.пудра захар

100 гр.захаросани плодове, сушени плодове

Приготвяне:

Може да приготвите тестото от сутринта, а на другия ден направо да оформите и печете. 

Разтопете маслото и оставете да се охлади. За плънката смесете орехите, какаото и пудрата захар в купа. Нарежете сушените или захаросани плодове.

Разтворете маята в хладкото мляко, добавете захарта и ванилията, разбъркайте. След това добавете леко разбитите жълтъци, разбъркайте добре, добавете разтопеното масло, разбъркайте, добавете брашното, солта и настърганата лимонова кора. Разбъркайте много добре с лъжица. Ще получите рядко тесто. Покрийте добре съда с прозрачно фолио или затворете с капак. Поставете в хладилника до сутринта. Тестото може да стои в хладилника и 24 часа.

На другия ден извадете тестото от хладилника и го оставете да се затопли и отпусне на стайна температура. Изсипете го върху набрашнен плот и разделете на две части. Плънката също разделете на 2. Разточете всяка половинка тесто на правоъгълник, не много тънко. Поръсете всяка кора с натрошени ядки, отгоре - нарязани сушени плодове, навийте на руло и след това внимателно прехвърлете двете получени рула едно през друго (усучете ги). Прехвърлете козунака в намазнена и покрита с хартия за печене тава, покрийте и оставете да втасва поне 2 часа. Намажете с разбит жълтък, поръсете отгоре с ванилия и сложете да се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса за 10 минути, след това намалете на 180 градуса и печете още 15 минути, отново понижете температурата до 170 градуса и допечете козунака за 20-25 минути. Ако се зачервява много бързо, покрийте с алуминиево фолио.

Забележка - Въпреки че тестото е много меко при приговянето, щом втаса, е удобно за работа. Вместо с жълтък, може да намажете повърхността с разбит белтък и да поръсите с едра захар - така няма да прегори толкова бързо коричката.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft