600-700 гр. обезкостено пилешко (без кожата), нарязано на парченца
1 с.л. микс от подправки
2 с.л. зехтин
1 средна глава кромид лук, нарязана
2 скилидки чесън, счукан
кората и сока на 1/2 лимон
1-1/4 чаши кафяв ориз, измит и отцеден
2 чаши пилешки бульон
1 чаша замразен грах
1 чаша леща (с черни зърна), предварително сварена
Сложете пилешкото в купа с подправката, 2 с.л. зехтин и малко сол и пипер. Разтърсете добре купата, за да покриете месото. Загрейте останалия зехтин в дълбок съд на среден огън. На 2 пъти сгответе пилешкото за по 2-3 минути, като го обръщате, докато покафенее равномерно. Намалете огъня, добавете лука, чесъна и кората от лимона към пилешкото. Задушете и тях, като разбърквайте периодично, за 4 минути или докато леко покафенеят. Добавете ориза, разбърквайки добре, за да се покрият зрънцата, след това налейте бульона. Възварете сместа, после намалете температурата до тих огън. Покрийте и оставете ястието да къкри леко за 20-25 минути, докато оризът омекне и течността се абсорбира. Махнете от огъня и разбъркайте вътре граха, лещата и лимоновия сок. Покрийте отново съда и оставете настрана за 5 минути, докато грахът поеме температурата на пилешкото, след което сервирайте.