Днес предлагам да приготвя шоколадова торта . Ще ви споделя една рецепта за шоколадова глазура върху какао, която не лепне.
Торта както за празник така и за всеки ден.
Съставки:
За блата
- яйца - 5 бр.
- захар - 150 гр
- сол - 1 гр
- масло - 70гр
- какао - 30 гр
- мляко - 60 мл
- брашно - 100 гр
- царевично нишесте - 25 г
- бакпулвер - 2гр
За намазване
- пюре от кайсии - 250гр
- желатин - 5 гр
За крема
- желатин - 8 гр
- вода - 45 мл
- захар - 100 гр
- какао - 50 гр
- мляко - 170 мл
Приготвяне на блата:
Взимаме яйца със стайна температура, разбиваме ги в купата на кухненски робот, добавяме захар и сол. Разбийте 7-9 минути.
Смесете горещо олио и какао в друга купа. Благодарение на сгорещеното олио, какаото ще разкрие своя шоколадов вкус. Изсипваме топло мляко там.
Разбъркайте с бъркалка, щом видите, че сместа започва да се сгъстява - спрете да бъркате. Оставете купата настрана.
В друга купа смесете сухите съставки: пшенично брашно и нишесте, бакпулвер, ванилия.
Към шоколадовата паста добавяме 30% от яйчената смес, която сме разбили със захарта. Разбъркайте с бъркалка. Добавете брашното и разбъркайте тестото.
Изсипете останалата яйчена маса и разбъркайте с шпатула.
Загрейте фурната на 160 градуса.
Взимаме форма (размер 13*23*7 см), покриваме дъното с пергамент. Изсипете тестото, поставете във фурната за 45 минути.
Кайсиевото пюре се смесва с желатина. Оставете настрана за 15 минути, през което време желатинът ще набъбне. След това сложете пюрето в микровълновата за 1 минута, за да се разтвори желатинът.
Пригответе глазурата: изсипете желатина в купа, налейте вода, разбъркайте.
Изсипете захарта, какаото и млякото в тенджера. Разбъркваме. Слагаме на котлона, довеждаме до кипене.
Свалете от котлона, добавете набъбналия желатин и разбъркайте с бъркалка.
Глазурата е готова, по желание може да я прецедите през цедка. Покрива се със стреч фолио и се оставя на стайна температура докато изстине.
Готовата бисквита извадете от фурната и я оставете във формата за още 15 минути, докато се стабилизира напълно. Извадете от формата, оставете да изстине напълно и нарежете блата на 4 еднакви части..
Намажете блатовете със сладко от кайсии.
Горният слой и страните също се намазват със сладко от кайсии. Слагаме го в хладилника за 2 часа.
Покрийте тортата с глазура и я приберете в хладилника за още 30-60 минути, за да стегне глазурата.
Ето една такава красива торта. Много красиво и вкусно!