Първо се приготвя плънката. За тази цел лукът се нарязва на ситно, а доматът се настъргва и заедно с подправките се смесват с каймата и се запържват на умерен огън. Гъбите се задушават в масло и се прибавят към каймата. Настъргва се кашкавалът.
Когато плънката е готова, тавата се намазва с мазнина. Вземат се 2-3 листа от корите и върху тях се слага част от плънката и се поръсва с малко от кашкавала. Навиват се на руло и се редят по ръба на тавата. По същия начин се процедира и с останалите кори, така че да запълнят цялата тава. Готовата баница се нарязва с остър нож на по-едри парчета, така че да се разпредели заливката равномерно.
Разбиват се яйцата с газираната вода. Върху баницата се нарязва на парченца маслото, залива се с яйцата и газираната вода и се пече в силно загрята фурна. Малко преди да се изпече напълно, баницата може да се поръси с малко настърган кашкавал (отделен от количеството за плънката) и да се доопече до готовност.
Вместо вита, баницата може да се приготви и наложена - в такъв случай плънката се разделя на 3-4 части и се разпределя поравно между корите.