Бяла ЕГИПЕТСКА торта - гранд-дамата сред десертите! Блат като целувка и два фантастично вкусни крема:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Бяла ЕГИПЕТСКА торта - гранд-дамата сред десертите! Блат като целувка и два фантастично вкусни крема:
Бяла ЕГИПЕТСКА торта - гранд-дамата сред десертите! Блат като целувка и два фантастично вкусни...
72117
Бяла ЕГИПЕТСКА торта - гранд-дамата сред десертите! Блат като целувка и два фантастично вкусни крема:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Бялата египетска торта е рецепта, добре позната на старите домакини заради простотата си на приготвяне. Известно е, че се прави от 8 яйца, така че количествата на останалите съставки се определят съответно. Получавате истинско изкушение за сетивата, състоящо се от блатове с вкус на ореховка и невероятно нежен ванилов крем! Ето какво ви трябва за уникалната Египетска торта:

Бяла египетска торта

Продукти за 1 блат (необходими са 2 блата): 

4 белтъка

1 с.л.

меко брашно

4 с.л. кристална захар

5 г бакпулвер

6 с.л. запечени смлени орехи или лешници

За първия крем:

8 жълтъка

8 с.л. захар

8 с.л. брашно

1 л прясно мляко

100 г бял шоколад

150 г масло или маргарин

За втория крем:  

500 мл сладкарска сметана

100 г заквасена сметана

100 г печени смлени орехи или лешници

Приготвяне:  

Разделете белтъците от жълтъците на общо 4 яйца. За един блат е необходимо 4 белтъка да се разбият в дълбока купа с постепенно добавяне на захар, докато се получи пенлива смес. Към разбърканите белтъци се добавят запечените смлени ядки, бакпулверът и една лъжица меко брашно.

разбити белтъци

белтъци с ядки

Всички съставки се смесват с шпатула, докато сместа стане еднородна и се смеси. Сместа за корите се изсипва в тава с размери 35х25 см, заравнява се и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса. 

белтъчен сняг

Кората се пече около 13-14 минути и след изпичане веднага се изважда от формата. По същия начин се приготвя и втората кора.

За първия крем: Необходимо е в купа да сложите 8 жълтъка с 8 лъжици захар, 8 лъжици брашно и да добавите малко мляко. Сложете останалото мляко в тенджера и го оставете да заври. Брашното, яйцата и захарта се разбиват на ръка с бъркалка. Преди да заври млякото, се добавя сместа от брашно, яйца и захар и се бърка до сгъстяване на слаб огън.

крем в тортен ринг

Когато кремът се сгъсти, отстранете от котлона и докато е още горещ, добавете 100 г бял шоколад и разбъркайте, докато се разтопи и стане като на пудинг. Когато стегне, кремът се покрива с плик или фолио и се оставя да изстине.

Разбийте 150 г меко масло или маргарин в отделна купа. 

гъст крем

Добавете охладения крем постепенно към разбитото масло и продължете да бъркате. Кремът трябва да се добави към разбитото масло няколко пъти, обикновено на три порции, за да се смеси добре.

За втория крем е необходимо 500 мл сладкарска сметана да се разбие в отделен съд на твърд сняг. В отделна купа сложете 100 г заквасена сметана. Ако предварително сте разбили 500 мл сладкарска сметана, тогава не добавяйте захар към заквасената сметана, а ако използвате обикновена, неутрална сметана, тогава добавете 50 г пудра захар към заквасената сметана.

Комбинирайте двете сметани и разбъркайте всичко.

белтъчно тесто

Върху изстиналата кора (първата) се нанася половината от първия крем, разстила се добре и се поръсва със запечени смлени ядки, след което се слага половината от втория крем и се разстила хубаво.

египетска торта с лешници

Отгоре се слага втората кора и процедурата се повтаря. Не е нужно да заливате тези кори с мляко или горещо какао, защото са много сочни и доста меки. Украсата направете по ваше желание и е необходимо тортата да се охлади хубаво и стегне в хладилника преди сервиране. 

египетска торта

египетска торта парче

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft