Кюфтетата са традиционна част от менюто на всеки от нас. Има различни рецепти, по които бихме могли да си ги приготвим, но всяко българско семейство ги е опитвало поне по веднъж, тъй като макар и с малки разлики, те си приличат.
Рецептата е много бърза и лесна, а всички, които опитат ястието, ще си оближат пръстите. И така, продуктите, които са ни нужни, за да си приготвим тези кипърски кюфтенца, са: 1 килограм кайма, 400 грама картофи, 2 глави стар лук, 3 яйца, 200 грама хлебни трохи, зехтин, сол, черен пипер, чубрица и сминдух.
Пристъпваме към приготовленията. Първата ни стъпка е да обелим и измием картофите. След това ги рендосваме на ситно ренде и ги изцеждаме от сока им. Следващата ни стъпка е да обелим и почистим лука и да го нарежем на ситно. Когато сме готови с него, слагаме каймата, настърганите картофи и нарязания лук в купа и хубаво ги разбъркваме, докато се смесят добре.На пръв поглед изглеждат като обикновени кюфтета. Вътре обаче се крие такава изненада, че всички на масата ще ахнат Едва ли има човек, който да не обича кюфтета. Дори преминалите в братството на вегетарианците се сещ… Sep 28 2017 skafeto.com
След това добавяме към каймата яйцата.
Също така прибавяме трохите от хляба и подправките, като количеството на подправките е по наш вкус. Омесваме каймата, след което я поръсваме с малко зехтин и я оставяме за половин час да слегне. След това омесваме отново и оформяме кюфтенцата. Пържим ги в предварително загрята мазнина. Когато са готови остава само да ги сервираме, като те си подхождат с всякакви салатки и гарнитури.Кой не ги обича – кюфтета с червен сос… Но си има и един бабин чалъм, с който стават наистина безумно вкусни Кюфтетата са едно от най-обичаните ястия от кайма в България. Независимо как са приготвени