Аюрведа е учение за грижа за здравето, казано най-общо. Основното в нея са различните практики, с помощта на които човек може да подобри живота си и да изгради за себе си по здравословни навици. Вероятно сте чували за упражнения, масажи, различни съвети за красота и пр по Аюверда.
Но храненето също е съставна част от Аюрведа и дори може да се каже, че е цяла философия. Основното в него са правилните хранителни навици – има продукти, които не бива да се смесват, и такива, които напълно трябва да изключим от менюто си. Не тряба да се смесват пъпеши или дини с каквото и да било друго.
Не трябва да смесвате картофи, патладжани и домати с кисело мляко, краставици, както и с прясно мляко. Лимоните също не бива да се консумират заедно с мляко (прясно и кисело), по същия начин и с домати или краставици.
Според Аюрведа философията яйцата са абсолютно несъвместими с прясно или кисело мляко, шунка или други колбаси, сирена и пр. С две думи не бива да приготвяме омлет с шунка или яйца на очи с кисело мляко, ако следим стриктно принципите на аюрведичното хранене.
Не бива да консумираме прясното мляко с кисело, както и с още няколко продукта – извара, всякакви кисели плодове, риба или месо, пъпеши и дини, с череши или хляб с мая. Киселото мляко пък, освен с прясното, не бива да се смесва със споменатите вече риба или месо, сирена, кисели плодове и нишестени продукти.
Вижте няколко основни принципа, които трябва да се спазват в храненето според Аюрведа:
Задължително е да се консумират сезонни плодове и изеленчуци;
Хубаво е всеки ден да пием по много вода;
Не се препоръчва да се смесват пресни плодове и пресни зеленчуци;
Не е желателно да се смесват прясно и кисело мляко;
Преди храна не бива да се консумират студени напитки;
От менюто си задължително трябва да изключим следните – газираните напитки и особено вредната бяла захар;
Ако искате да пиете нещо преди храна, нека това да са топли напитки, които ще ви заситят до известна степен и така ще консумирате по-малко храна в последствие;
Според философията на Аюрведа трябва да се използва гхи – пречистено краве масло. За да си го приготвите,трябва да загреете на слаб огън в подходящ съд с двойно дъно прясно краве масло. Трябва да обирате пяната, която се образува върху маслото и не бива да оставяте маслото да заври. Най-подходящо за съхранение на гхи са глинени съдове, които могат да се затворят плътно, държи се на хладно място;
Според принципите на Аюрведа най-ценното при храненето е да консумираме храната бавно и да й се наслаждаваме;
Между отделните хранения да има интервал поне четири часа;
Не бива да ядете много различни неща на едно хранене;
Хубаво е час преди и след храна да не консумирате вода;
Плодовете яжте между храненията или заменете основно хранене с тях;
Между вечерята и нощния сън трябва да има интервал поне три часа;
Да спите през деня и то веднага, след като сте хапнали, е особено вредно според принципите на Аюрведа;
Ако сте потиснати не се хранете. Същото се отнася и ако сте развълнувани или пък не сте гладни, хранете се, когато сте спокойни;
Направете си разходка след като сте се нахранили и е многа полезна за вашето храносмилане;
Не се хранете прави и бързо и се опитайте да се отдадете на храненето – без вестник, книга или телевизия;
След като сте се нахранили, трябва да се чувствате доволни, но не бива да ви става тежко;
Най-важното хранене за деня е обядът –той трябва да е най-обилен. Хубаво е да съдържа шестте вкусови усещания според Аюрведа. Това са сладък, солен, кисел, горчив, тръпчив и лют вкус.
За вечеря не консумирайте кисело мляко, извара, сирене, както и месо и риба.
Не подлагайте меда на никаква термична обработка;
Най-добре е да не се затопля храната повече от веднъж, тоест да се храните винаги с прясно приготвени ястия.