Всички обичаме хубав крем дали придружаващ торта, вкусен сладкиш или просто като кремче, но за съжаление в повечето пъти е прекалено калоричен и гледаме да го избягваме. Но днес ще ви предложим един диетичен вариант, който определено ще ви спести грижи относно теглото ви.
Кремът - често срещан компонент от сладкиши. Но за безглутенови десерти, направени без брашно, пълнежът трябва да е подходящ. Предлагаме да направите яйчен крем на базата на сладък английски сос .
Безглутеновият крем, без брашно и нишесте , е много деликатен и ароматен. Може да се използва за слоеве от различни десерти, включително и по време на диета. И можете да го хапвате като самостоятелно ястие. Ако искате да направите английски сос , не използвайте масло изобщо и намалете количеството захар до 50 гр.
съставки
Яйце 1–2 бр.
захар 150 g
Ванилия 1 ч. Л.
мляко 100 ml
масло 120 g
подготовка
Едно голямо яйце или две по-малки по размер разбийте с бъркалка с ванилията и захарта. Достатъчно е да се разбие, докато захарта се разтвори, а не непременно до пухкава маса.
Загрейте млякото до температура 35-40 градуса и постепенно изсипвайте яйчната смес, като разбърквате с размахване.
Постоянно се разбърква, докато се сгъсти хубаво. След това добавете кубчета омекотено масло, разбърквайте, докато се разтвори.
Оставете масата да се охлади и за да избегнете коричка покрийте повърхността на крема с прилепващо фолио. След това прехвърлете десерта в купата за сладолед или буркан.
Приготвената маса може да се използва веднага или да се съхранява в хладилник до два дни в плътно затворен стъклен съд. Такъв яйчен крем е чудесно подходящ за пълнеж на торта „Наполеон“ , класическа медена торта , както и за пълнене на кексове, еклери, профитроли и каквото се сетите. Запазете рецептата в отметки и със сигурност ще я споделите с приятели си в социалните мрежи!