Високата температура най-често се свързва с настинки и грипове . Това обаче е симптом на много други заболявания, заедно с главоболие, болки в тялото и студени вълни. Всичко това е изключително неприятно и, разбира се, искаме да се отърва от него възможно най-скоро. Въпреки това лекарите казват, че не винаги е препоръчително да се сваля температурата . Особено, ако тя не надвишава 38 ° C . В крайна сметка така имунната система се справя с бактериите и вирусите, провокирали болестта.
Механизмът е съвсем прост: когато температурата се повиши, метаболизмът се ускорява , което допринася за унищожаването на патогенни микроорганизми в кръвта. На фона на здравословния начин на живот и правилното хранене това помага на човек да облекчи състоянието и бързо да се възстанови. Ето защо е много важно да знаете препоръчаните и забранени храни при температура .
Поразително е, че храната, която ядем, може да намали топлината в тялото. За да се подобри терморегулацията, ако е необходимо, редувайте храната с приемането на антипиретици.
Храна при висока температура
За да се възстанови по-рано тялото, лекарите съветват да се придържат към няколко правила:
увеличете приема на течности : вода, сокове, компоти. Пийте чаша на всеки 2-3 часа. Това ще помогне не само за изравняване на водния баланс, но и за насищане на организма с витамини и повишаване на защитните му сили;
хапвайте повече плодове: ябълки, круши, грозде, праскови, ананаси и лимони. Те се усвояват перфектно и осигуряват на организма полезни вещества. И ако говорим за консервирани, то само домашно приготвени , тъй като магазинните съдържат вредни консерванти;
преминете към лесно смилаема храна , например: леки супи , зеленчуци на пара , кисело мляко, кефир, пъдпъдъчи яйца. Те ще ви заредят с енергия и в същото време се усвояват добре, което всъщност спестява силите на организма за борба с инфекцията.
Топ 8 храни за висока температура
Зелен чай .
Може да се замени със сок, обикновена вода или дори сода. Пиенето на много течности , според лекарите, повишава ефективността на антипиретиците и това е важно да се знае. Течността прочиства тялото от токсини и забавя растежа на бактериите, които предпочитат дехидратираните клетки.
Цитрусови плодове , богати на витамин С, който поддържа имунитета. Приблизително един грейпфрут, портокал или две половинки лимон намаляват температурата с 0,3-0,5 ° C . Лимонът също събужда апетита. Но ако имате възпалено гърло, по-добре оставете цитрусовите плодове настрана: най-малкото те ще го дразнят.
Подправки . Имаме предвид предимно босилек и риган . Първият е естествен антибиотик с бактерицидни и дезинфекциращи свойства. А риганът може ефективно да се добавя към ястия при респираторни заболявания и проблеми с гърлото, подправката също е в състояние да понижи температурата, да облекчи гаденето и последиците от нарушения на храносмилателната система.
Джинджифил . Най-често от него се приготвя чай , който има противовъзпалителни свойство. Той понижава добре температурата, но е полезен само при ниски температури (около 37 ° C). Когато се повиши до 38 ° C и повече, този продукт е противопоказан!
Яжте картофи . Нищо чудно, че се препоръчва за инхалации и компреси . Приготвен с черен пипер и карамфил , той е доста ефективен при настинки и кашлица. Също така се усвоява бързо и предотвратява храносмилането.
Пилешки бульон . Това е течност + протеин, основни компоненти за организма при температура. А зеленчуците и подправките в него също добавят антиоксидантни свойства, които са важни за поддържането на имунитета.
Овесена каша . Лека, здравословна и питателна. Съдържа калий, натрий, магнезий, сяра, фосфор и други елементи, които допринасят за укрепване на организма и заздравяване.
На първо място, това е калций, който е необходим за възстановяване след треска. Най-ефективните продукти от тази категория са живото кисело мляко или биокефир, или пробиотици . От тях зависи състоянието на червата и от тях зависи имунитетът на организма като цяло. Изследванията потвърждават, че пробиотиците помагат при висока температура и кашлица. Техният ефект се проявява особено добре при лечение на деца.
Как иначе да си помогнете на тялото при температура
яжте често, но на малки порции, 5-6 пъти на ден. Преяждането забавя храносмилането и дори причинява гадене;
премахнете от диетата ви мазни и пикантни храни, като тези, които могат да провокират диария (и следователно дехидратация);
изключете употребата на свинско и говеждо месо, особено пържено. Тъй като тялото ще трябва да изразходва повече енергия, за да ги смила;
хапвайте по- малко сладкиши, защото захарта все още забавя процеса на потискане на вируса;
минимизирайте употребата на кафе и е по-добре да го изоставите напълно. Факт е, че тази напитка намалява защитните сили на организма;
нежелателно е да се пият алкохолни напитки и да се пуши - това също може да влоши ситуацията.
По време на период на заболяване е важно тялото да осигури максимална релаксация, да подобри кръвообращението в тялото, а също и да осигури достатъчно снабдяване с кислород в белите дробове . Затова комбинирайте правилното хранене с разходки, проветряване на стаята и добър сън. И ще бъдете здрави!
Не забравяйте да споделите статията с приятелите си в социалните мрежи, според нас информацията ще бъде интересна за мнозина.