1 глава червен лук
1 ч.ч. червена леща
1 с.л. масло
200 г финно смлян булгур
1 с.л. доматено пюре
1 ч.л. червен пипер, по 1 щипка смлян бахар и черен пипер, сол
по 1/2 връзка магданоз и мента
2 бр. домати
зехтин за ръцете
1 бр. люта чушка (по желание)
Лукът се нарязва на ситно и се задушава в маслото, докато стане прозрачен. Лещата се вари в 750 мл вода, заедно с 1 ч.л. сол за около 25-30 минути. Тенджерата се маха от котлона и към нея се прибавя булгура. Захлупва се и се оставя да престои 7-8 минути, след което се прецежда в гевгир. Сместа се поставя в купа и се омесва с всички останали продукти и нарязаните на ситно подправки. С намазнени ръце се оформят топченца, колкото орех и се запържват в предварително загрята мазнина, като пърженето не бива да трае дълго. Доматите се нарязват на шайби се подреждат в плато, заедно с готовите кюфтенца. Гарнират се с магданоз, мента и люти чушлета по желание или с млечен сос.