Не пропускайте тази Великденска солена торта , която освен красива на вид е и много вкусна, така че можете да я приготвяте и за всеки ден. Приготвя се много лесно и просто, всеки може да я направи.
Тази "торта" изглежда много декоративна и не е нужно да правите нищо от горното, достатъчно е само да омесите тестото и да оформите няколко топки. Освен това тази е пълна с много вкусна плънка и затова е много сочна. Ето какво ви трябва:
Великденска пълнена погача
ПРОДУКТИ:
- 700-750 г брашно
- 30 г прясна мая
- 1 ч. л. захар
- 50 мл олио
- 1,5 ч. л. сол или на вкус
- 300-350 мл вода
- 150 г масло или маргарин за намазване
ЗА ПЛЪНКАТА:
- 400 г спанак
- 400 г сирене
ЗА ЗАЛИВКАТА:
- 4-5 яйца
- 200 мл мляко
- 1 яйце за замазване
- сусам, ленено семе за поръсване
ПРИГОТВЯНЕ:
Сложете около 700 гр. брашно в голяма купа (ако има нужда ще добавите още), добавете 1,5 ч.л. сол, разбъркайте и направете кладенче в средата на брашното, където трябва да поръсите маята. Към маята се добавя 1 чаена лъжичка захар, след което се залива с хладка вода, около 300 мл.
Не чакате маята да се активира, а само разбърквате добре, за да се разтвори заедно със захарта. След това постепенно започнете да вземате от брашното отстрани и замесете тесто. Трябва да се замеси средно твърдо тесто, което да не е нито много твърдо, нито много меко. Постепенно добавете вода, ако е необходимо.
Когато тестото стегне и се оформи, прехвърлете го върху плота, добавете малко брашно и го месете с ръце за няколко минути, докато спре да лепне. Тестото веднага става компактно и не лепне по ръцете. Оформете веднага омесеното тесто на по-дебела кора (не чакайте да втаса).
Разделете тестото на две и едната половина разделете на три парчета с тегло около 200 гр. Оформете ги на топки и ги оставете настрани да почиват върху намаслена маса. Останалата половина тесто премесете малко, оформете на по-тънко руло и го разделете на 12 части, като оставите друга част, която трябва да е по-голяма от тези 12 и по-малка от предишните 3.
Отделените 12 парчета оформете на топки и ги оставете настрани да починат. Направете същото и с последното тесто. Докато работите с една част от тестото, оставете другите намазнени настрани. Започнете с трите топки. Поставете една от топките върху набрашнена маса и я сплескайте на кръг с ръце. Повторете същото с останалите.
След това намажете обилно всяко тесто с разтопено масло/маргарин и поставете трите една върху друга. Не мажете последната топка. Подгответе кръгла форма за печене и я постелете с хартия за печене и я намаслете малко. Разточете трите "питки" заедно с големината на тавата за печене, след което поставете вътре и разстелете хубаво в тавата. Отгоре намажете с разтопен маргарин/масло.
Останалите 12 топки подредете върху основата във формата на часовник, а последното средно голямо тесто сложете в средата на тавата.
След като наредите топчетата, леко ги сплескайте с длан. През това време пригответе плънката. Измийте добре спанака и го нарежете, след което го разбъркайте на ръка и добавете 1 чаена лъжичка сол, за да омекне.
Към спанака се добавя сиренето (ако е много солено, няма нужда от сол) и се разбърква на плънка, която лесно се маже . Подредете плънката в празните места между топките, а не върху тях. Намажете топчетата с 1 яйце или само с жълтък.
Пригответе заливката, като смесите яйцата и млякото. Изсипете я бавно между пълнежа, като правите малко разстояние с лъжица, докато я сипвате, така че да проникне във вдлъбнатините на тестото.
Поръсете семена като сусам или ленено семе върху тестото.
Включете фурната да загрее на 180 градуса и печете питката около 30 минути.