ВЕЛИКДЕНСКА пълнена погача - задължителна за трапезата в неделя! У дома я тачим повече от агнешкото даже:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
ВЕЛИКДЕНСКА пълнена погача - задължителна за трапезата в неделя! У дома я тачим повече от агнешкото даже:
ВЕЛИКДЕНСКА пълнена погача - задължителна за трапезата в неделя! У дома я тачим повече от...
2658
ВЕЛИКДЕНСКА пълнена погача - задължителна за трапезата в неделя! У дома я тачим повече от агнешкото даже:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Не пропускайте тази Великденска солена торта , която освен красива на вид е и много вкусна, така че можете да я приготвяте и за всеки ден. Приготвя се много лесно и просто, всеки може да я направи.

Най-често за някои домакини празничните печива са сложни за приготвяне, тъй като изискват месене на тестото, усукване и детайлна декорация.

Тази "торта" изглежда много декоративна и не е нужно да правите нищо от горното, достатъчно е само да омесите тестото и да оформите няколко топки. Освен това тази е пълна с много вкусна плънка и затова е много сочна. Ето какво ви трябва:

Великденска пълнена погача

ПРОДУКТИ: 

  • 700-750 г брашно
  • 30 г прясна мая
  • 1 ч. л. захар
  • 50 мл олио
  • 1,5 ч. л. сол или на вкус
  • 300-350 мл вода
  • 150 г масло или маргарин за намазване

ЗА ПЛЪНКАТА: 

  • 400 г спанак
  • 400 г сирене

ЗА ЗАЛИВКАТА: 

  • 4-5 яйца
  • 200 мл мляко
  • 1 яйце за замазване
  • сусам, ленено семе за поръсване

ПРИГОТВЯНЕ: 

Сложете около 700 гр. брашно в голяма купа (ако има нужда ще добавите още), добавете 1,5 ч.л. сол, разбъркайте и направете кладенче в средата на брашното, където трябва да поръсите маята. Към маята се добавя 1 чаена лъжичка захар, след което се залива с хладка вода, около 300 мл.

Не чакате маята да се активира, а само разбърквате добре, за да се разтвори заедно със захарта. След това постепенно започнете да вземате от брашното отстрани и замесете тесто. Трябва да се замеси средно твърдо тесто, което да не е нито много твърдо, нито много меко. Постепенно добавете вода, ако е необходимо.

Когато тестото стегне и се оформи, прехвърлете го върху плота, добавете малко брашно и го месете с ръце за няколко минути, докато спре да лепне. Тестото веднага става компактно и не лепне по ръцете. Оформете веднага омесеното тесто на по-дебела кора (не чакайте да втаса).

Разделете тестото на две и едната половина разделете на три парчета с тегло около 200 гр. Оформете ги на топки и ги оставете настрани да почиват върху намаслена маса. Останалата половина тесто премесете малко, оформете на по-тънко руло и го разделете на 12 части, като оставите друга част, която трябва да е по-голяма от тези 12 и по-малка от предишните 3.

руло от тесто

Отделените 12 парчета оформете на топки и ги оставете настрани да починат. Направете същото и с последното тесто. Докато работите с една част от  тестото, оставете другите намазнени настрани. Започнете с трите топки. Поставете една от топките върху набрашнена маса и я сплескайте на кръг с ръце. Повторете същото с останалите.

питки тесто

След това намажете обилно всяко тесто с разтопено масло/маргарин и поставете трите една върху друга. Не мажете последната топка. Подгответе кръгла форма за печене и я постелете с хартия за печене и я намаслете малко. Разточете трите "питки" заедно с големината на тавата за печене, след което поставете вътре и разстелете хубаво в тавата. Отгоре намажете с разтопен маргарин/масло.

Останалите 12 топки подредете върху основата във формата на часовник, а последното средно голямо тесто сложете в средата на тавата.

оформяне погача

След като наредите топчетата, леко ги сплескайте с длан. През това време пригответе плънката. Измийте добре спанака и го нарежете, след което го разбъркайте на ръка и добавете 1 чаена лъжичка сол, за да омекне.

Към спанака се добавя сиренето (ако е много солено, няма нужда от сол) и се разбърква на плънка, която лесно се маже . Подредете плънката в празните места между топките, а не върху тях. Намажете топчетата с 1 яйце или само с жълтък.

Пригответе заливката, като смесите яйцата и млякото. Изсипете я бавно между пълнежа, като правите малко разстояние с лъжица, докато я сипвате, така че да проникне във вдлъбнатините на тестото.

заливка за погача

Поръсете семена като сусам или ленено семе върху тестото.

пълнена великденска погача

Включете фурната да загрее на 180 градуса и печете питката около 30 минути.

пълнена погача със спанак

великденска погача

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft