Великденските яйца се боядисват на Велики четвъртък или през Велика събота преди празника. Първото яйце трябва да се боядиса в червено .
То се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което през цялото време е престояло в къщата - да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели. Яйцето се пази някъде във витрина, за да не се счупи и да носи късмет.
Следващото яйце също е червено - то се оставя в църквата в събота вечерта, след празничната литургия, която продължава след полунощ, или на другия ден.
На Велики четвъртък се подновява квасът и се замесва тестото за великденския хляб . Те носят най-разнообразни названия из България: великденски кравай , великденския хляб , вебогова пита , кошара, харман, квасник, яйченик, плетеница или кукла.
Обикновено се украсяват с нечетен брой червени или бели яйца и усукано около тях тесто.
Жените приготвят и по-малки великденски хляб с по едно червено яйце в средата, които се дават на първия гостенин, на кумовете, и на роднини.