5 бр. жълтъци
120 г пудра захар
3/4 ч.ч. (150 мл) прясно мляко
40 г мая
500 г брашно
80 г масло
1 прах ванилия
шафран
сол
Жълтъците се бият на водна баня със захарта, докато сместа побелее и се сгъсти. Маята се размива в малко топла вода (заедно с 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно), оставя се да шупне и се прибавя към жълтъчения крем. Брашното се пресява и в средата му се оформя кладенче, в което се изсипват разбитите жълтъци със захарта и маята. Добавят се останалите продукти (с изключение на маслото) и се бърка първоначално с дървена лъжица, а след това се меси с ръце, докато тестото престане да лепне и започне да образува мехури. По време на месенето ръцете се топят в разтопеното масло, докато свърши то. Ако е необходимо, се добавя още брашно (но не много!). От сместа се оформя плитка или форма по избор и се пълни в намазана с мазнина и поръсена с брашно форма. Готовият козунак се покрива с кърпа и се оставя да втаса. Втасалото тесто може да намажете с разбито яйце и да поръсите по желание със сусам, мак, обелени бадеми и пр. Пече се в умерена фурна, докато се зачерви отгоре.