Налейте в купичка 1/2 чаена чаша хладка вода и разтворете в нея 1 супена лъжица захар. Сипете маята и оставете така 10 минути да втаса. Пресейте брашното в тава, направете 'кладенче' в средата и сложете в него захарта. Добавете солта, разбитото сурово яйце, ракията, млякото и маслото (на парченца). Разбъркайте продуктите с пръсти, за да се получи хомогенна смес. Прибавете маята и с брашното замесете тесто, докато пръстите ви започнат да се отделят от него. Оформете го на топка и го сложете на топло, покрито с кърпа. След около 3 часа, когато удвои обема си, то е вече готово. Омесете тестото повторно. Отделете от него евентуално малка част за украса.
Оплетете от тестото плитка, която свийте на венец и на няколко места направете лека вдлъбнатина, в която сложете боядисани яйца. Отгоре може да поръсите с филирани бадеми, кристална захар, сусам и пр.
Сложете венеца в намаслена тава и го оставете да втасва 30 минути. Загрейте фурната до 180 градуса и печете венеца 40 минути. Той трябва да бухне и да се зачерви. Поднесете го, след като изстине.
Великденски козуначен венец
20 Март 2012
18500
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Необходими продукти
Рецепти
Рецепти
салати
салати
супи
супи
предястия
предястия
сандвичи
сандвичи
гювечета
гювечета
още
пици
пици
Коментари