1 опаковка суха мая
1/4 чаша топла вода
1 чаша прясно мляко, затоплено, но не врящо
5 1/2 чаши брашно
1/3 чаша захар
1/2 чаша масло
1 ч.л. сол
2 яйца, разбити
1/4 чаша портокалов сок
2 с.л. настъргана портокалова кора
За глазурата:
2 чаши пудра захар
1/4 чаша прясно мляко или вода
1 ч.л. меко масло
малко портокалов сок
ванилов екстракт
за украса - шоколадов чипс, шоколадови пръчици, захарни фигурки
Поръсете маята в топлата вода и оставете настрана.
В купа смесете млякото, омекналото масло, захарта и солта. Оставете сместа да се охлади, след това добавете яйцата, водата с маята, портокаловия сок и портокаловата кора. Пресейте вътре брашното (чаша по чаша) и омесете меко тесто. Оставете го за 10-тина минути в покой.
Включете кухненския робот и с приставката за тесто премесете за 5-10 минути. Евентуално може да го направите на ръка, върху леко набрашнена повърхност. Когато тестото стане гладко и еластично, сложете го в голяма намазнена купа. Обърнете го от всички страни, за да се покрие равномерно с мазнината. Покрийте с чиста кърпа или прозрачно фолио и оставете да втаса на топло място. Трябва да втасва около 2 часа, докато удвои размера си. Когато измине времето за втасване, притиснете тестото надолу с юмрук и го оставете така за 10-тина минути.
Върху леко набрашнен плот разточете тестото на правоъгълник с дебелина около 1,5 см.
С резец за пица нарежете правоъгълника на ивици, дебели около 1,5-2 см. Между дланите си разточете ивиците, като оформяте дълги заоблени фитили.
Поставете една от ивиците върху покрита с фолио тавичка за печене. Поставете единия край на ивицата върху другия, подобно на примка; извадете долния край отгоре и кръстосайте с другия край. Поставете топчица от тестото върху долната примка. Когато приключите, тестото трябва да прилича на стилизирано зайче – двата края са ушичките, а топката и примката оформят тялото на зайчето.
Покрийте зайчетата и оставете да втасат на топло за 45-60 минути, докато почти удвоят размера си. Изпечете на 180 градуса за 12-15 минути.
За глазурата: разбъркайте всички продукти и украсете зайчетата, докато са още топли.
От мини-шоколадов чипс оформете очичките на зайчетата, за нос може да използвате захарни топчета или сърчица, а от шоколадови пръчици направете мустаците.