1 кг картофи
500 гр. сирене Монтасио или кашкавал
1/2 малка глава ситно нарязан лук
3 супени лъжици олио
1 супена лъжица масло
сол и черен пипер
200 мл вода
Фрикото е лесно ястие от картофи и сирене Монтасио (подобно на кашкавал), което произхожда от кухнята на Венеция. Обикновено се сервира с царевична полента. Основната съставка е сиренето, което се прави в планинските места около град Удине. Може да се добави пушен бекон и други подправки, но това е основният начин за приготвянето му:
Обелете картофите и ги нарежете на много малки кубчета. Поставете ги в по-голяма тенджера с незалепващо покритие, добавете лука, олиото, маслото, малко сол, черен пипер и разбъркайте. Добавете водата и ги поставете да се варят покрити с капак около 20- 30 мин. След като водата се изпари и картофите я абсорбират хубаво, разбъркайте и добавете сиренето (кашкавала), нарязано на кубчета. Постоянно бъркайте, докато кашкавалът се разтопи и сместа се изравни.
За да се запече по-добре от двете страни, вземете по-малка тава с диаметър 20 см и я загрейте. Поставете една част от сместа и я оставете да се запече и хване коричка (като на снимката) - отнема около две-три минути. След това обърнете като палачинка от другата стана и запечете отново.
Сервирайте фрикото топло, с добавки по желание.