Смокинята е известна с уникалния си вкус и текстура, но едва ли знаете, че това се дължи на една специална съставка. Ако не, тогава е по-добре да седне и да запазите спокойствие.
Любителите на плода, както и вегетарианците, могат да се погнусят, когато разберат, че луксозният вкус се дължи на разложена оса във всяка една смокиня . Смокините са на практика обърнати навътре цветя, които съхраняват прашеца в себе си.
Биолозите наричат тази специална симбиоза „задължителен мутализъм“ и е факт от 34 милиона години. Има около 900 вида оси и всеки вид е отговорен за опрашването на 1 или 2 вида смокини. Въпреки че смокинята не може да се възпроизвежда без този смъртоносен цикъл, много вегани и вегетарианци отказват да консумират смокини. В някои страни, консумацията на инсекти е честа практика, тъй като те са отличен източник на качествен протеин.
И ако това не Ви е достатъчно, трябва да знаете, че по изисквания кетчупът трябва да съдържа „не повече от 30 плодни мушици в 100 грама продукт“, консервираните гъби съдържат червеи и има гъсеници в спаначената Ви салата.