Лимоните са страхотен продукт. Не само, че ярко жълтите цитрусовите плодове могат да имат положителен ефект върху здравето, но те също така са незаменимо средство за поддържане на женската красота и чистота на кухнята. Характерната киселинността и свеж аромат на лимоните трансформират всяко ястие, било то сладко или солено. Признаваме, че сме големи фенове на лимоните!
Но ние не винаги имаме под ръка пресни лимони, които да използваме в готвенето, за домашните почистващи или разкрасяващи продукти. Днес ще ви издадем рецептата за приготвяне на универсална подправка с лимонова кора - ароматна и невероятно лесна за използване.
Как да изсушим и да използваме кората от лимон
За да приготвите лимоновата подправка , ще ви трябват 3-4 пресни лимона. Измийте ги добре. С помощта на белачка обелете кората, като внимавате да не докоснете бялата кожа (тя е доста горчива).
Изсушете корите (може на открито или в сушилня за плодове). Така лимоновата кора е готова за ползване, например - за ароматизиране на чай . Но ние ще отидем по-далеч!
Поставете корите в кухненски робот или блендер и ги смелете. Сега можете да ги използвате като подправка за различни ястия : печена риба, морски дарове, салати, сладкиши, кремове ...
Използвайте подправката умерено, тъй като ароматът е доста наситен: 1 чаена лъжичка е равна на 1 супена лъжица прясна лимонова кора.
Между другото, разбъркайте 1 ч.л. лимонова кора на прах, 2 супени лъжици захар и добавете малко зехтин - получава се зашеметяващ пилинг за тяло с антицелулитен ефект.