Допреди 50 години никой дори не е чувал за кремообразни ликьори. Смята се, че Бейлис е първият по рода си. И дори ако рецептата за тази напитка се пази в най-строга увереност от производителя, сега всеки може да я направи. Феновете на напитката отдавна са измислили как да приготвят Бейлис у дома.
Най-лесният начин е да използвате кондензирано мляко и кафе. Оказва се вкусно, но безкрайно далеч от оригинала. Би било много по-добре да се даде предпочитание на истинския крем и шоколад. Ликьорът с нотки на кафе също има къде да бъде приложен, но това не е класическа рецепта. Както и Бейлис с лешници, ментов шоколад и карамел.
Съставки
сметана 440 мл
Захар 180 гр
Тъмен шоколад 40 гр
Ванилия 10 g
Уиски 440 мл
Подготовка
Изсипете сметаната в тенджера и комбинирайте със захар и ванилия. Изберете сметана с мазнини, повече от 30%
Измерете необходимото количество шоколад. То трябва да съдържа висок процент какао - около 80%.
Сложете сметаната на слаб огън и загрейте, като разбърквате, без да спирате. Добавете парченцата шоколад и бъркайте до гладка смес, но не оставяйте да заври.
Изчакайте, докато масата се охлади малко, и добавете уиски - евтино, но с високо качество. Разбъркайте сместа с блендер и изсипете ликьора в бутилката. В резултат на това получавате литър напитка, чиято сила ще бъде 17%.
Изненадващо, този ликьор се приготвя без добавяне на консерванти. Когато е запечатан, може да се съхранява до две години. Но ако сте го приготвили у дома или сте отворили запечатана бутилка, ще трябва до седмици до го изконсумирате
Приготвянето на "Бейлис" е най-подходящо за празнична трапеза или за тези, които обичат да го добавят към кафето или да го използват за приготвяне на деликатни десерти.