Специалистите по хранене в един глас твърдят, че карфиолът е полезна храна за хората, страдащи от наднормено тегло и дори затлъстяване, тъй като на всеки 100 грама съдържа само 30 калории. Но дори и без целта да е трансформиране на фигурата, си струва да се обърне внимание на този зеленчук, защото можете да направите много вкусни ястия
Какво да готвите с карфиол
Сега ще ви разкажем как да направите вкусен обяд или вечеря от глава "бяла красота". Можете да го комбинирате с всичко, но особено добре си пасва със сирене или мляно месо (последният е отличен по отношение на текстурата и вкуса).
Запеканка от карфиол
Съставките
- 1,5 кг карфиол
- 500 ml мляко
- 500 ml вода
- 200 мл нискомаслена сметана
- 200 г сирене или пармезан
- 5 скилидки чесън
- олио за омазняване на тавичката
- индийско орехче
- сол на вкус
Подготовка
- Нарежете карфиола и го сложете за 5-7 минути в осолена вода с мляко.
- В сметаната добавете чесъна, солта, индийското орехче и настърганото сирене.
- Сложете карфиола в гевгир да се отцеди добре. Поставете в омазнената тавичка, изсипете сметаната.
- Изпратете ястието в предварително подгрята фурна на 200 градуса в продължение на 10 минути, след което извадете и поръсете с останалото сирене, може да добавите и кашкавал по желание. Върнете за 10 минути. Готово!
Супа с карфиолени кюфтета
Съставките
- 100 г мляно месо
- 100 г карфиол
- 1 супена лъжица соев сос
- 1 яйце
- 1 супена лъжица галета
- сол на вкус
- 3 литра бульон
- 10 грама сух джинджифил
Подготовка
- Сварете карфиола в осолена вода, след това преминете към приготвянето на кюфтенцата- смесете мляното месо, джинджифила, соевия сос, яйцето и галетата, солта и подправки по избор и сварения омекнал карфиол
- Сложете бульона да кипне. След това сложете кюфтета като разбърквате постоянно. Когато кюфтетата изплуват, може да премахнете супата от огъня.
Пълнено карфиолче
Съставките
- 1 карфиол
- 100 г мляно свинско месо
- 100 г мляно говеждо
- 100 грама твърд кашкавал
- 100 g пушен бекон
- 1 яйце
- 1 лук
- 1 бульон
- 3 супени лъжици заквасена сметана
- 2 супени лъжици галета
- 1 литър мляко
- 1 литър вода
- смлян черен пипер на вкус
- сол на вкус
- 1-2 стръкчета магданоз
Подготовка
- Млякото се смесва с водата, слагате карфиола да се вари за 5-7 минути.
- В охладеното мляно месо добавете яйцето, галетата, ситно нарязания магданоз, сол и пипер и разбъркайте и правите сместа като за кюфтета.
- Обърнете карфиола с главата надолу. С остър нож леко разтваряйте розичките и пълнете разстоянието между тях с каймата. Натъпчете добре карфиола с цялото количество кайма, след което го сложете в намазана с олио тавичка.
Надяваме се, че нашите рецепти ви убедиха да обърнете повече внимание на карфиола. Ако ви харесват идеите, моля, споделете статията с близки!