10 природни антибиотици, които борят инфекциите и вирусите!
Когато става въпрос за бактериални инфекции , лекарите предписват антибиотици на своите пациенти. Въпреки това, тези лекарства имат редица странични ефекти, или, както се казва, от една страна, те лекуват, но от друга страна – вредят.
Важно е да запомните, че антибиотиците унищожават естествената микрофлора в червата и убиват полезните бактерии, което не само води до негативни последици, като например хранителни алергии и стомашно-чревни разстройства, но също така и до отслабване на имунната система.
Нещата, които трябва да знаете за антибиотиците:
1) Повечето антибиотици засягат инфекцията само няколко часа след тяхното прилагане.
Въпреки това е много важно да доведете лечението до края: ако не го направите, съществува риск инфекцията да се върне и тя да стене по-устойчива на лекарствата, които използвате. Това означава, че ще ви трябва още по-силен антибиотик.
2) Ако член от вашето семейство взима антибиотици, трябва да бъде подложен на диета. Необходимо е да приема, колкото е възможно повече продукти, съдържащи цинк и селен, както и витамини А, С и Е – всички те имат противогъбични свойства.
Ако искате да използвате натурални продукти вместо антибиотици, е добре да знаете, че те не са никак далеч от вас, а се намират във вашата кухня! Тези дарове на природата имат антибактериални, противогъбични, антивирусни свойства и са в състояние да защитят човешкото тяло от вредните бактерии.
Предлагаме на вашето внимание 10-те най-добри естествени антибиотици, които сме сигурни, че имате у дома!
Чесън
Чесънът е мощен естествен антибиотик, който активно се бори с бактерии като стафилококи, стрептококи и други. Изследванията са показали, че пациентите, които ядат чесън всеки ден, се избавят от здравословните проблеми като диабет, високо кръвно налягане, алергии, зъбобол, сърдечно-съдови заболявания.
Хрян
Това растение не само помага на организма да се бори с инфекциите, но също така повишава активността на имунната система, ефективно е при лечението на болки в гърлото и проблеми с горните дихателни пътища. Доказано е също, че редовната консумация на хрян може да убие бактериите, които причиняват заболяване на пикочните пътища.
Плодовете и зеленчуците, богати на витамин С
Витамин С е известен с това, че укрепва имунната система и подобрява способността на организма да се бори с болестта. Известно е, че този витамин подобрява имунната система и помага на тялото в лечението на ухапвания от змии, за преодоляване на бактериални и вирусни инфекции, в зарастването на рани. Витамин С е скрит в тези сладки храни: френско грозде, портокали, лимони, киви, ягоди, сливи и диня. И в тези зеленчуци: чушки, лук, магданоз, зеле, аспержи, домати и спанак.
Мед
Медът още от древността е ценен със своите уникални лечебни свойства. При хората той често се нарича естествен антибиотик. Този продукт има антибактериални, антивирусни, противогъбични, противовъзпалителни, антиоксидантни, антисептични и зарастващи свойства, които можете да използвате във ваша полза!
Канела
Канелата има дълга история като подправка и като лекарство, но нейните функции са наистина уникални! Многобройните полезни вещества, които се съдържат в канелата, са в състояние да спрат развитието на бактерии и гъбички, включително от рода Кандида. Канелата е богата на антиоксиданти. Тя има положителен ефект и върху панкреаса, регулира кръвната захар и инсулина в кръвта и е най-добрата превенция срещу диабет.
Джинджифил
Джинджифилът традиционно се използва за лечение на настинки и грип, но неговите диуретични свойства са открити наскоро. Според проучвани, джинджифилът убива вирусите и увеличава способността на имунната система да се бори с инфекцията. Препоръчва се като профилактика при гадене и повръщане, морска болест, бременност и по време на преминаването през химиотерапия. Също така, джинджифилът се използва широко при заболявания на стомаха, за намаляване на болката при остеоартрит и дори за предотвратяване появата на рак.
Евкалипт
Евкалиптът може да се използва като локален антибиотик, като се прилага върху кожата, унищожавайки бактериите. Това растение в качеството си на вкусна и полезна добавка към чая се използва широко, за да се бори с инфекции, лекува всички видове кашлица и е ефективен антипиретик (понижава температурата). Евкалиптът също се счита за естествен антисептик, който убива гъбичките, бактериите и вирусите.
Ехинацея
Тази билка съдържа вещества, които повишават активността на имунната система, облекчават болката, намаляват възпалението и имат антивирусно и антиоксидантно действие. Професионалните билкари препоръчват използването на ехинацея за лечение на инфекции на пикочните пътища, кандидоза, инфекция на ушите, гъбична инфекция, синузит, сенна хрема и дори спомага за заздравяването на рани. Според проучванията екстрактът от ехинацея активно се бори с херпеси, използва се в борбата с настинките и грипа, разрушава бактериите като стафилококи.
Ябълков оцет
Този продукт съдържа ябълчна киселина, която е известна с антивирусните, антибактериалните и противогъбичните си свойства. Ябълковият оцет е смъртоносен за всички видове микроби, които атакуват устната кухина, и действа като гъба, като изсмуква токсините и вредните микроорганизми.
Дафинови листа
Дафиновите листа имат удивително свойство да влияят или унищожават широк спектър от вредни бактерии и гъбички, което позволява да се размножават полезните бактерии в тялото ви.
Най-добрата защита срещу болестите е профилактиката! Просто добавете тези храни към ежедневната си диета и бъдете уверени в безопасността на здравето си.
Споделяне информацията със своите приятели и им кажете за лесния начин да посещават аптеката по-рядко!