Вече не пържа кюфтета, откакто се научих да ги пека във фурната- по- вкусни, по-здравословни и по - лесни

вход през zajenata.bg
За Жената
Вече не пържа кюфтета, откакто се научих да ги пека във фурната- по- вкусни, по-здравословни и по - лесни
534099
Снимков материал: pixabay.com
Вече не пържа кюфтета, откакто се научих да ги пека във фурната- по- вкусни, по-здравословни и по - лесни

Днес ще си поговорим за тънкостите на приготвянето на кюфтета. Изпечени във фурната имат свой специален вкус и са още по-сочни и меки, отколкото в тиган, макар и да не ви се вярва

Приготвяйки ги по нашата рецептаще забравите за пърженето


 

Как да си направим кюфтета във фурна

Кюфтетата, приготвени във фурната, ще бъдат оценени от тези, които се придържат към диета, тъй като няма да ви е необходимо масло или олио за пържене. Друг плюс: наведнъж върху листа за печене можете да направите голяма партида кюфтета (15-20 парчета), това ще бъде достатъчно за цялото семейство и няма да си играете сума време над котлона. И, разбира се, във фурната можете да печете много меки, нежни кюфтета със сос .

 

СЪСТАВКИТЕ

200 г говеждо месо
300 г свинско месо
1 лук
2 малки картофа
2 яйца
3 скилидки чесън
0,5 с.л. мляко
3 филийки бял хляб
подправки на вкус
сол и черен пипер на вкус
200 мл нискомаслена заквасена сметана за сос (по желание)

 

ПОДГОТОВКА

Нарязваме на малки парченца и след това прекарваме месото и лука през месомелачката или пък направо си купуваме готова кайма смес от магазина, за да не се занимаваме с това

Настъргайте картофите на ситно ренде (ще направим кюфтетата по-сочни).

Към каймата добавете картофите, яйцата, каймата, сол и черен пипер. Разбъркайте добре.

Накиснете хлябът с мляко и го превърнете в каша с помощта на блендер.

Към каймата добавете грил и нарязани зеленина. Ако се окаже течна, добавете малко брашно или галета

Мнозина действат според изработената през годините схема: смесват масата, загряват тигана с олио и започват да пържат веднага! Но за най-добър резултат дайте на каймата поне час да поседи в хладилника . Тогава ще стане по-равномерна, ще запази формата си, ще бъде с по- наситен  вкус на подправките.


Загрейте фурната до 180 градуса. Покрийте тигана с пергаментова хартия, намазана с олио или фолио (тогава ястието ще е готово 5 минути по-рано). Между другото, наскоро говорихме за силните страни и особеностите на използването на фолио, пергаментова хартия и филм за печене .

Намокрете ръцете си и оформете кюфтетата. 

Поставете оформените топчета върху подготвения лист за печене хартия. Печете за 30-40 минути, без да обръщате.

За да направите кюфтенцата още по-меки и сочни, можете да приготвите сос . Има много възможности. Предлагаме сос със заквасена сметана.

Смесете чаша нискомаслена заквасена сметана и ситно нарязан чесън, добавете малко вода. Този сос трябва да се излее в тавата за печене 5-10 минути преди котлетите да са готови.

Това е всичко, сочните кюфтета, изпечени във фурната, са готови. Приятен апетит!

Друга тайна на сочните кюфтета е да добавите масло или натрошен лед към всяко парче масло. По време на топлинната обработка те ще се стопят, а котлетите никога няма да се окажат сухи и твърди.

Готвенето ви отнема не повече от час, но по-голямата част от това време (40 минути) ще бъдете абсолютно неангажиращи, фурната ще свърши цялата работа. За калории (без сос) на 100 грама се получава около 200–250 ккал, което е с 50% по-малко, отколкото при пържените  (290–300 ккал).

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft