С този прост трик неприятната миризма на пържен лук вече няма да се разпространява из цялата къща. Традиционната балканска кухня е немислима без задушен лук или праз, а често се добавя и чесън.
За мнозина най-примамливото е миризмата на пържен лук или чесън, която отваря апетита и момента, в който започват да отделят ензимите в стомаха и подготовката „че ще се хапне нещо вкусно“.
Въпреки това, въпреки че този зеленчук придава на ястието онази разпознаваема сладост и аромат, за много домакини това не е любимата част от приготвянето на храна.
Цялата къща мирише на задушен лук , миризмата се "попива" в гардероба и косата, а понякога дори проветряването не помага, особено в студените дни. Така първоначалната "магия" на неустоимата миризма скоро изчезва.
Виновник за неприятните миризми е отделянето на сяра, съдържаща се в лука, при термичната му обработка. Възможно е обаче да се избегне това "неудобство" и да се приготви вкусно приготвено ястие, без въздухът в кухнята да има "неприятна" миризма.
Номерът е да добавите една проста съставка , която повечето от нас имат в кухнята, и това е содата за хляб . Когато нарежете лука на ситно и го сложите в тиган със загрято олио, задължително добавете една чаена лъжичка сода бикарбонат.
Ако количеството лук е повече от половин килограм, добавете пълна лъжица и оставете лука да къкри както обикновено. Освен че няма да разпространява неприятна миризма, лукът ще се сгъсти и ще улесни храносмилането.
Освен това, ако ястието, което приготвяте със задушения лук, изисква приготвяне на запръжка, можете да я пропуснете, защото задушеният със сода лук ще придаде необходимата плътност на ястието. Този трик се използва от готвачи в големите ресторанти и хотели.