Златисто- кафявата кора, богатият аромат и мек вкус - това прави прясно изпеченият хляб толкова привлекателен. Много хора се плашат от приготвянето му, защото смятат, че ще им отнеме много време. Нищо от това няма да е така, ако имате тази рецепта за хляб в тиган .
Бързо омесване на тестото, половин час за втасването му и пържене на слаб огън под капак - това е цялата технология.
Съставките
Пшенично брашно 500 g
вода 360 мл
Суха мая 5 g
захар 1 супена лъжица
сол 1 ч.л.
масло на вкус
подготовка
Загрейте водата до температура малко над стайната температура. Разредете в нея захарта, солта и маята. След това добавете брашното на части, като избягвате образуването на бучки. Омесете не твърде гъсто тесто.
Намажете дебелостенния тиган с масло. Сложете тестото в него, покрийте с кърпа и оставете да престои 40 минути
Покрийте тигана и изпържете хляба на слаб огън за 30 минути. Обърнете го и запържете още 30, но без капака. Ароматът на пресен домашен хляб ще се разнесе из целия апартамент!
Много е важно да изберете правилните ястия: тиганът трябва да бъде с високи страни, за предпочитане чугунен (той разпределя топлината по-добре).