Вече произвеждат брашно от щурци, има печени щурчета в пликче, червеи и скакалци на брашно-Снимки

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Вече произвеждат брашно от щурци, има печени щурчета в пликче, червеи и скакалци на брашно-Снимки
19209
Снимков материал: pixabay.com
Вече произвеждат брашно от щурци, има печени щурчета в пликче, червеи и скакалци на брашно-Снимки

Брашно от щурци се появи по рафтовете на супермаркетите в Румъния, пише БТА.

Цената за сто грама е 96,25 леи (38,34 лева), тоест 962,5 леи (383,5 лева) струва един килограм. 

Според описанието на етикета, брашното е от големи, безкрили щурци, има вкус на ядки и е богато на протеини. “То има повече Омега-3 и Омега-6 дори от от сьомгата”, обясняват специалисти, цитирани от Гъндул и допълват, че протеинът може да се добави към смутита, палачинки, бисквити, мъфини, начос, хляб, омлети, супи, бисквити, пудинги и др.

През февруари миналата година Европейската комисия одобри брашното от щурци за човешка консумация.

Няколко месеца по-късно румънският министър на земеделието Петре Дая призова сънародниците си да не консумират брашно от щурци, защото имат вкусна традиционна храна, припомня сайтът Зиаре. 

Домашни щурци и брашнени червеи (ларви на брашнените бръмбари, Tenebrio molitor) вече са разрешени като храна в страните от Европейския съюз, съгласно нови разпоредби. В съобщението се обяснява, че от днес домашните щурци може да се консумират замразени, сушени или на прах, докато използването на ларви на брашнения бръмбар в човешката храна ще бъде разрешено от четвъртък (26 януари).

Подобни правила вече съществуват за мигриращите скакалци и ларвите на жълтия червей. 

Европейската комисия в момента разглежда други осем молби за разрешаване на консумацията на продукти от насекоми, тъй като производителите трябва да кандидатстват за разрешително за всеки вид насекомо, който искат да пуснат на пазара.

Храната, съдържаща насекоми, трябва да бъде обозначена като такава, включително името на вида.

Според оценката на Еврокомисията домашният щурец и ларвите на брашнените бръмбари са безопасни за консумация от хора, но могат да представляват риск за страдащи от хранителни алергии. Насекомите са оценени като богати на протеини, те са част от кухнята в някои страни страни и могат да бъдат отглеждани със сравнително малко ресурси, отбелязват информационните агенции.

В Полша, например, вече се продават пликчета с "Хрупкави щурчета". Личинките  съдържат до 50% висококачествен протеин и 30% ненаситени мастни киселини. Не съдържат захар, хормони, оцветители и консерванти. 

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft