Приготвянето на домашно сирене не е толкова трудна задача, колкото може да изглежда на пръв поглед. Понякога за това се нуждаете само от мляко и лимон. Можете да се убедите в това, като се запознаете с нашата селекция от рецепти.
Домашното сирене се получава не само много вкусно, но и полезно, защото в процеса на неговото приготвяне се използват само висококачествени натурални продукти, без консерванти и други химикали.
Рецепти за домашно сирене
Най-известното сирене от индийската кухня, където се използва във всички видове ястия: от мезета и супи до горещи ястия и десерти. Приготвянето му е много прост процес, който първоначално е подходящ за домашната ви среда.
Съставките
2 литра прясно домашно мляко
50–70 мл лимонов сок
1/3 стек вода
подготовка
Смесете лимоновия сок с гореща вода и оставете настрана. Изсипете млякото в тенджера с дебело дъно и сложете на среден огън. Разбъркайте леко. Когато млякото започне да ври, добавете разреден лимонов сок, не забравяйте да разбъркате. След като изварата се отдели от суроватката, изключете котлона.
Изхвърлете изварата в тензух, сгънат на няколко слоя, изцедете излишната течност. За да се отървете от лимоновия послевкус, можете да изплакнете сиренето под течаща вода. По желание подправете панировката със сол и подправки. Ако имате нужда от твърдо сирене - сложете го за 1-2 часа под пресата. За да не е ронливо, преди да поставите товара, го омесете добре.
Домашно сирене с куркума
Такова домашно сирене е не само вкусно, но и много здравословно, тъй като съдържа естествени мегаантиоксиданти - куркума и чесън. Готовото сирене има красив златист оттенък и има уникален аромат.
Съставките
1 литър високомаслено мляко (от 3,5%)
1 литър кисело мляко с високо съдържание на мазнини (от 3,2%)
3 яйца
2 ч.л. куркума
3 скилидки чесън
подправки на вкус
Сол на вкус
подготовка
Изсипете 1 литър кисело мляко и 1 литър мляко в тенджерата, разбъркайте и сложете на огън. По време на загряването сместа започва да се извива. Изсипете яйцата със солта на тънка струя в горещата смес.
Добавете подправките, чесъна. Варете 15-20 минути, без да кипвате.
Поставете тензух, сгънат на няколко слоя в гевгир. Изсипете цялата смес там. Когато суроватката се отцеди, покрийте масата с плоска чиния и поставете товара отгоре. След това сложете всичко в хладилника за през нощта.
Домашно твърдо сирене
Това сирене е идеално за сандвичи или салата, пица или гювеч. Освен това този продукт е много по-вкусен и по-здравословен от магазина.
Съставките
2 л мляко
2 с.л. сол
6 яйца
400 г заквасена сметана
200 г кисело мляко
подготовка
По-добре е да приемате домашно мляко, в краен случай пастьоризирано, но не стерилизирано за дългосрочно съхранение. Добавете сол към млякото и сложете на среден огън.
Когато млякото се извари, сложете масата върху тензух, оставете серума да се отцеди. Увийте изварата в марля и я поставете под товар (колкото по-тежък е товарът, толкова по-добре). Поставете на студено за най-малко 4–5 часа.
Сирене с червен пипер
Всъщност това е същата рецепта с подправки. Сиренето е много вкусно и чудесно за сандвичи. Ако приемате домашно натурално мляко, което обикновено е много мазно, консистенцията на сиренето наподобява магазинното крема сирене. Паприката не трябва да е смляна, а на парчета.
Съставките
2 л мляко
0,5 ч.л. лимонена киселина
1 супена лъжица червен пипер
1 ч.л. кимион
1 (магданоз, босилек, копър)
Сол на вкус
подготовка
Доведете млякото до кипене и добавете лимонената киселина. Когато суроватката се е отделила, изцедете я през сито. И веднага добавете зеленината и подправките към получената смес.
Разбъркайте бързо сиренето и увийте в тензух. Поставете под пресата за 40-60 минути.
Ден по-късно чудесното сирене е готово.
Домашно сирене фета
Кисело мляко с приятен солен вкус може да се добави не само към салати, но и към закуски, пайове и супи. По време на процеса на готвене може да добавите малко зеленина към сиренето фета, ако желаете.
Съставките
1 литър мляко
2 с.л. л. сол
3 яйца
200 г заквасена сметана
подготовка
Доведете млякото да заври и, без да намалявате котлона, добавете сол. Разбийте яйцата със заквасена сметана и изсипете на тънка струя във врящото мляко. Докато разбърквате, сварете масата, като продължавате да правите това дори и след като заври.
Когато суроватката започне да се отделя от сгъстеното сирене фета, изсипете съдържанието на тигана в гевгир с марля и оставете за 3 часа. След това, без да вадите готовото сирене от тъканта, поставете го под пресата, докато стане по-гъсто.
Домашна рикота от кисело мляко
Това нежно сирене е изгодно за приготвяне на пица, салати, сосове, гарнитури и десерти.
Съставките
1 литър мляко
1 ч.л. сол
2 ч.л. захар
150 мл кисело мляко
4 супени лъжици лимонов сок
подготовка
Загрейте млякото, но в никакъв случай не го варете - по-добре е веднага да свалите съдовете от котлона. Добавете сол, захар, кисело мляко и лимонов сок към горещото мляко и след това го оставете за половин час, докато се изври.
След това хвърлете получената извара върху тензух в гевгир и го суспендирайте - цялата течност трябва да се отцеди.
Извара
За да направите това сирене ще ви трябва време и малко вдъхновение, но резултатът със сигурност ще зарадва вашето семейство. Такова сирене може да се сервира като закуска на масата и да се използва за приготвяне на сандвичи или други ястия.
Съставките
1 кг извара
1 литър мляко
200 г масло
2 жълтъка
3/4 чл. сол
1 ч.л. сода
подготовка
Смесете домашната извара с мляко в трилитрова тенджера и като разбърквате, доведете до кипене. По това време в малка тенджера на съседния котлон разтопете масло на водна баня. Отделно в купа смесете жълтъците със сол и сода.
Веднага след като масата в тигана започне да ври, отстранете от котлона, прецедете през тензух и окачете. Оставете сиренето в марля, докато суроватката спре да тече. Комбинирайте разтопеното масло с жълтъците и изварата в купа. Поставете масата на водна баня и загрейте, като разбърквате енергично с шпатула.
Първо, масата ще започне да се пени, да се увеличава по размер и да се сгъстява. Щом пяната утихва и сиренето се вижда, сварете го още 10 минути
Изсипете сиренето в тавичка, намазана с растително масло, и оставете в хладилник за 4 часа. Ако искате по-плътно и твърдо сирене, го увийте в пергаментова хартия и го поставете под натиск за половин ден.
Бързо домашно сирене
Ако нямате време да стоите дълго време на печката и след това да чакате, препоръчваме да използвате тази рецепта.
Съставките
1 литър мляко със съдържание на мазнини 3,5%
30 мл ябълков оцет
2 с.л. л. масло
1 ч.л. сухи подправки
1 ч.л. сол
подготовка
Доведете млякото до кипене, добавете ябълков оцет, масло, сушени билки и сол. Разбъркайте масата, отново я кипнете, свалете от котлона и прецедете през тензух. Стиснете леко бучката извара и поставете сиренето под товара (колкото по-тежко, толкова по-добре).
Дръжте пет минути домашното сирене под пресата за кратко - докато изстине, а след това можете да го нарежете на вкусни филийки и да го поднесете на масата.
Ако ви харесва идеята да си направите домашно сирене , разгледайте и тази селекция.