Вече трета година я правя вместо лютеница. Зимата само вадим буркана и мажем на филийка - децата...
5 Юли 2017
909906
какво четем
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Икра (хайвер) от тиквички - вкусно, нискокалорично и достъпно предястие! Отворите ли бурканчето зимата, получавате идеална добавка към картофено пюре, варен ориз или просто върху филия хляб. Може да я хапвате по време на пости, че дори и на диета.
Да се приготви този хайвер от тиквички е супер лесно в домашни условия.
Хайвер от тиквички за зимата
За целта изберете по- млади тиквички , с дребни семена. В противен случай трябва да обелите зеленчуците старателно от кората и семената.
Морковите придават уникален цвят на икрата от тиквички :
СЪСТАВКИ:
- 1 кг тиквички
- 300 гр. моркови
- 300 гр. лук
- 300 гр. домати
- 50 гр. копър и магданоз
- 0.5 ч.л. лимонена киселина
- 100 мл растително масло
- 1 ч.л. доматено пюре
- 2 ч.л. сол
- 0.5 ч.л. смлян черен пипер
ПРИГОТВЯНЕ:
- Тиквичките нарежете на кубчета 2 х 2 см, поръсете ги със сол, разбъркайте и ги оставете в продължение на 15 минути, за да се отцеди сокът им.
- Лука нарежете на полумесеци, морковите - на кубчета. Обелените домати нарежете също на кубчета. Отцедете цялата течност от тиквичките и ги изстискайте хубаво.
- Всички зеленчуци задушете поотделно в малко количество растително масло. След това ги прехвърлете в чугунена тенджера, долейте останалото олио. Пасирайте всичко до гладка смес, добавете доматеното пюре. Сварете икрата за около 30-40 минути, така че течността да се изпари.
- 5 минути преди края на готвенето добавете в икрата лимонената киселина, билките, черен пипер и сол. Насипете хайвера в стерилизирани буркани и затворете хубаво с капаците.
Редактор: Петя Иванова
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари