Напоследък във все повече домове традиционното печено прасенце за Коледа се заменя от коледна пуйка . Днес ви предлагаме да опитате една от най-сполучливите рецепти за печена пуйка с кисело зеле , която ще ви изкуши с аромат и нежна текстура.
Пуйка с кисело зеле за Коледа
Продукти:
1 цяла пуйка, около 5 - 6 кг
1 голяма кисела зелка
1 ч.ч.ориз
200 гр.гъби
1 глава лук
50 гр.стафиди
сол - на вкус
мащерка
червен пипер
сух копър
риган
олио
зелени подправки по желание
Приготвяне:
Измийте добре пуйката и я сложете да се вари заедно с вътрешностите. Отпенвайте и варете пуйката около час и половина.
Отделете от зелката горните 4-5 листа, а останалото накълцайте на ситно. Разпределете зелето в тавата.
Отцедете сварената пуйка и прецедете бульона ѝ.
В загрята мазнина задушете накълцания лук и гъбите, добавете измития ориз и нарязаните ситно пуешки дреболии. Овкусете със сол, червен пипер, а щом сместа се задуши хубаво, добавете стафидите и зелените подправки на око.
Долейте малко мазнина и 1 ч.ч. от бульона на пуйката. Задушете плънката, докато оризът попие течността и набъбне.
Напълнете хубаво пуйката и я зашийте. Сложете я в тавата върху овкусеното с малко мазнина и подправки зеле. Долейте 3 ч.ч. бульон.
Намажете пуйката с малко олио отвън и я покрийте със заделените листа кисело зеле.
Пъхнете пълнената пуйка са се изпече в предварително загряна умерена фурна за около 90- 120 минути.
15 минути преди да извадите птицата от фурната, махнете листата и я запечете до апетитен загар.
Приятен апетит!