Вече трета година я правя за Коледа и няма недоволни - пълнена пуйка с ориз и кисело зеле. Хрупкава коричка и омайващ аромат:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Вече трета година я правя за Коледа и няма недоволни - пълнена пуйка с ориз и кисело зеле. Хрупкава коричка и омайващ аромат:
Вече трета година я правя за Коледа и няма недоволни - пълнена пуйка с ориз и кисело зеле....
37390
Източник: edna.bg
Вече трета година я правя за Коледа и няма недоволни - пълнена пуйка с ориз и кисело зеле. Хрупкава коричка и омайващ аромат:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Напоследък във все повече домове традиционното печено прасенце за Коледа се заменя от коледна пуйка . Днес ви предлагаме да опитате една от най-сполучливите рецепти за печена пуйка с кисело зеле , която ще ви изкуши с аромат и нежна текстура.

Ето как се прави традиционна коледна пуйка с кисело зеле :

Пуйка с кисело зеле за Коледа

Продукти:

1 цяла пуйка, около 5 - 6 кг

1 голяма кисела зелка

1 ч.ч.ориз

200 гр.гъби

1 глава лук

50 гр.стафиди

сол - на вкус

мащерка

червен пипер

сух копър

риган

олио

зелени подправки по желание

Приготвяне:

Измийте добре пуйката и я сложете да се вари заедно с вътрешностите. Отпенвайте и варете пуйката около час и половина.

Отделете от зелката горните 4-5 листа, а останалото накълцайте на ситно. Разпределете зелето в тавата.

Отцедете сварената пуйка и прецедете бульона ѝ.

В загрята мазнина задушете накълцания лук и гъбите, добавете измития ориз и нарязаните ситно пуешки дреболии. Овкусете със сол, червен пипер, а щом сместа се задуши хубаво, добавете стафидите и зелените подправки на око.

Долейте малко мазнина и 1 ч.ч. от бульона на пуйката. Задушете плънката, докато оризът попие течността и набъбне.

Напълнете хубаво пуйката и я зашийте. Сложете я в тавата върху овкусеното с малко мазнина и подправки зеле. Долейте 3 ч.ч. бульон.

Намажете пуйката с малко олио отвън и я покрийте със заделените листа кисело зеле. 

Пъхнете пълнената пуйка са се изпече в предварително загряна умерена фурна за около 90- 120 минути. 

15 минути преди да извадите птицата от фурната, махнете листата и я запечете до апетитен загар. 

Приятен апетит!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft