Дойде ли есен, започваме да се оглеждаме за по-евтини зеленчуци, за да приготвим любимата си зимнина - туршията. А какво е един български дом без кисели краставички и туршия? Днес ще ви дадем една от най-популярните рецепти за вкусна туршийка , която се приготвя от пъстър зеленчуков микс.
Странджанска туршия
Необходими продукти:
зеле - 10 кг
моркови - 2 кг
чушки - 3 кг, зелен пипер
- 5 глави
целина - 2 глави
карфиол - 2 кг
сол - 400 г едра
ябълки - 1 кг зелени
лозови пръчки - 1 сноп (или хардал във всеки буркан)
Начин на приготвяне:
На първо място и най-важно, не експериментирайте с оцет и захар при тази рецепта за туршия с карфиол ! Ако четете подобни рецепти с оцет, не комбинирайте две или няколко различни рецепти! Тази е без захар и оцет и в това е чарът ѝ! И така...
Нарежете зелето за туршията на ситно, като за зелева салата. Нарежете лука на колелца, зеления пипер - на едро, целината, морковите - на едро. Разделетее карфиола на едри парчета, разбъркайте хубаво всичко.
На дъното на бурканите поставяте 3-4 бр. прясно срязани лозови пръчки 3-4 см.(ако нямате, заместете с парченце хардал във всеки буркан), няколко резена ябълка и допълнете догоре със сместа от зелето и другите зеленчуци.
Ако пълните в компотен буркан, сложете една равна лъжица морска сол, ако пълните в 3-литров буркан, сложете три лъжици и половина морска сол и долейте с вода догоре.
Затворете с найлонови капачки и разклащайте бурканите първата седмица всеки ден.
После ги подредете в мазето на хладно и ще си имате вкусно мезенце за ракия цяла зима!