Пълнените тиквички могат да бъдат сервирани като самостоятелно ястие или допълнени с всяка гарнитура на вкус. Младите тиквички с тънка кожа са най-подходящи за готвене.
Тиквички, пълнени със зеленчуци и месо
Съставки:
-
тиквички - 2-3 бр.
-
пилешко или пуешко филе - 500 г
-
ориз - 0,5 чаши
-
сол, пипер
-
моркови - 1 бр.
-
лук - 1 бр.
-
доматено пюре - 4 супени лъжици.
-
заквасена сметана или кисело мляко - 4 супени лъжици
Рецепта :
Първо, сварете каймата.
Сварете ориза до полуготовост, добавете към каймата.
Запържете лука и половината морков до омекване и добавете към месото. Добавете сол, черен пипер и разбъркайте добре.
Измийте тиквичките, нарязани на пръстени. Извадете сърцевината от тиквичките с чаена лъжичка. Напълнете тиквичките с кайма. Поставете в тавата, напълнете с вода и сложете на печката.
Запържете половината от морковите малко, добавете доматеното пюре и заквасената сметана. Задушете за около 5 минути, след което добавете към тиквичките. Гответе под капак за 40 минути.