През лятото, когато е горещо и не искам да стоя до печката, предпочитам да готвя леки ястия, като гръцки пай с тиквички. Идеален е за лятното меню и може да задоволи вкусовите предпочитания на цялото семейство.
Рецепта (21см форма):
•Тиквички - 500 гр.
• Лук - 2 бр.
• Сирене или фета - 150 гр.
• Кисело мляко - 125 мл.
• Растително масло (без мирис) 50 мл.
• Брашно - 75гр.
• Яйца 3 бр.
• Бакпулвер 1 ч.л.
• Риган (риган) 1 с.л.
• Китка магданоз
• Сол 0,5 ч.л.
• Малко сладък смлян червен пипер
За да започнете, ще ви трябва една малка тиквичка. Нарежете го на малки кубчета, не е необходимо да премахвате кората, особено ако тиквичките са млади.
Да преминем към лъка. Можете да използвате обикновен или червен лук - изберете по ваш вкус. Нарежете го на половин пръстени.
Също така ще трябва да нарежете на ситно младия риган.
След това загрейте тигана, добавете малко растително масло и запържете лука, докато омекне.
След това добавете нарязаните тиквички и гответе на силен огън, докато омекнат, но все още запазят формата си, около 10 минути.
Пет минути преди готовност добавете сол и нарязан риган или, ако нямате риган, смес от провансалски билки.
След това изключете котлона и оставете зеленчуците да изстинат.
Докато зеленчуците се охлаждат, пригответе тестото. В купа добавете натуралното кисело мляко, счупете три яйца, добавете брашното и една чаена лъжичка бакпулвер. Разбъркайте всичко старателно с вилица или размахване до гладкост. Няма нужда да месите твърде дълго.
Когато зеленчуците се охладят, добавете ги към тестото и разбъркайте внимателно.
Сега вземете сирене фета, нарежете го на малки кубчета или използвайте сирене фета или сирене Adyghe.
Към тестото добавете сиренето заедно със ситно нарязания магданоз и отново разбъркайте всичко добре.
Прехвърлете сместа в тава за печене, разпределете равномерно и отгоре поръсете сладък пипер.
Поставете в предварително загрята фурна за 40 минути.
Баницата ще бъде готова след 40 минути. Оставете леко да се охлади преди сервиране.
Пайът може да се сервира топъл или охладен във всеки случай, ще бъде вкусен.
Това е толкова вкусно и лесно ястие за лятната трапеза!