Мойте Рецепти
2-3 пилешки бутчета на човек (може и цяло пиле)
1 лимон - сокът и настърганата кора
4-5 скилидки чесън
2 супени лъжици зехтин
1 чаена лъжичка подправка за пиле (или Вегета)
½ чаена лъжичка смлян червен пипер
черен пипер на вкус
подправки по желание
Измийте и подсушете пилето добре, но не махайте кожата. Отстранете само излишната мазнина.
В по-голяма купа сложете пилето, залейте с лимонов сок и зехтин, поръсете го с настъргана лимонова кора и ситно нарязани билки, червен и черен пипер на вкус. Объркайте старателно.
Отворете плика за печене и сложете вътре пилешкото. Ако в купата е останал сок или подправки,излейте и тях в плика.
Затворете плика и набодете на няколко места близо до отвора.
Поставете плика в тавичката, в която ще печете пилето, и сложете тавата в хладилника поне за няколко часа, за да се маринова месото.
Включете фурната на 185 градуса и печете пилето за около час (в зависимост от големината и възрастта на пилето, може да отнеме и по-малко или повече време).
Извадете изпеченото пиле от фурната, внимателно отворете плика (внимавайте за горещата пара), извадете месото и излейте останалия в плика сок върху пилето.
Сервирайте топло с гарнитура и салата по избор. (В случая комбинацията със зелева салата и печени картофи със зеленчуци е просто идеална!).