Необходими продукти:
- яйца - 4 бр.
- захар - 100 г
- мая - 20 г
- сол - щипка
- масло - 190 г меко на кубчета
- брашно - 500 г
- жълтъци - 5 бр.
- лимони - 1 бр.кора
- ванилия - 1 бр.
- прясно мляко - 50 мл
- стафиди
Начин на приготвяне:
В дълбока купа си изсипваме захарта, счукваме си яйцата и разбиваме с миксер. Разтваряме си маята в млякото и след това го прибавяме при яйцата.
Започваме един по един да добавяме жълтъците, като продължаваме да разбиваме.
Започваме да добавяме постепенно и брашното. Когато тестото стане на гладка каша, тогава започваме да прибавяме малко по малко от маслото. След като сме поставили и последното масло, тогава добавяме и останалото брашно.
С миксера продължаваме да разбиваме още 4-5 минути. В купа си поставяме готовото козуначено тесто, което покриваме с найлоново фолио и оставяме за 2-3 часа да втаса.
След това разделяме на 4 равни части и всяка една от тях правим на фитили. Оплитаме пухкавия козунак и го поставяме във форма, покрита с хартия за печене.
Преди да сложим да се пече го оставяме за още 30 минути.
След това намазваме с разбито яйце, поръсваме със стафиди и захар и поставяме във фурната да се изпече за 20 минути на 180 градуса.
След като изтече времето, намаляваме фурната на 120 градуса и до изпичаме облия козунак без месене за още 30-40 минути.