Дори печените картофи могат да станат ястие, достойно за трапезата на Луи XIV , ако са пълнени със сочно месо. Тези картофени бомбички отнемат не толкова изискано изпълнение, колкото богат вкус и ситост - а рецептаат си е направо проста
Номерът е, че картофите се накисват в месен сок, докато се изпекат и поемат вкуса му. Говеждото месо има по-силно изразен вкус на месо , но ако вземете повече тлъсто свинско месо, няма да загубите.
Съставките
картофи 1 кг
Мляно говеждо месо или свинско 250 g
масло 50 g
лук 1 бр
Заквасена сметана 50 мл
Доматена паста на вкус
сол на вкус
Черен пипер (смлян) на вкус
риган на вкус
подготовка
Обелете и измийте картофите. След това изрежете дълбока дупка във всяка грудка, като използвате резачка за сърцевина на ябълка или лъжица.
Сварете картофите, докато се сварят наполовина в подсолена вода (приблизително 10 минути във вряла вода). През това време изпържете каймата, добавете в нея риган, сол и черен пипер, както и настърган или смлян лук. Разбъркайте.
Напълнени картофите с кайма и сложете в дълбока купа.
Отделно разтопете разтопеното масло, заквасената сметана и доматеното пюре. Сол и черен пипер на сос на вкус и ги напълнете с грудките в месо. Печете за 30 минути във фурната на 180 градуса, преди сервиране, поръсете с пресни билки. Приятен апетит!
Картофите с кайма във фурната никога няма да се провалят, основното е да го доведете до пълна готовност. Рецептата е самодостатъчна, класическа, така че ако добавите малко чесън и билки към картофа , той ще заблести с нови цветове. Доматената паста не е задължителна, може да бъде заменена с голямо количество заквасена сметана. Опитайте и двете опции и кажете коя от тях ви харесва най-много.