Взех няколко доматки, поръсих ги с подправки и каква вкусотия си спретнах

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Взех няколко доматки, поръсих ги с подправки и каква вкусотия си спретнах
Взех няколко доматки, поръсих ги с подправки и каква вкусотия си спретнах
9705
Взех няколко доматки, поръсих ги с подправки и каква вкусотия си спретнах
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Идеални домати, изсушени на слънце, са тези, които са слънчеви бани от няколко дни под палещото южно слънце. В условията на нашия климат с нестабилно време и често липсата на достатъчно площ за сушене, идеята за приготвяне на италиански деликатеси трябва да бъде адаптирана към условията на кухнята.

За да не разтягате процеса в продължение на половин ден, "С вкус" предлага доказана рецепта за ускорено приготвяне на сушени на слънце домати . Благодарение на няколко трика и любимата фурна, след кратко време можете да се насладите на прекрасния вкус на този деликатес!

За да ускорите процеса на сушене, отстранете вътрешността на доматите със сок и семена. Те могат да се използват за приготвяне на доматен сос . Важно е също да изберете правилния сорт домати : дайте предпочитание на нискомаслените сливи.

Съвет! Имайте предвид, че при сушене теглото и обемът на зеленчуците намаляват няколко пъти. Следователно, от 1 кг пресни домати ще остане около буркан от 200-250 g.

 

Съставките

домат 1,5 кг

Италиански билки 3-4 с.л. л.

чесън 10 скилидки

Зехтин 0,5л

сол 1 супена лъжица

розмарин на вкус

 

подготовка

Измийте, подсушете, нарежете на половинки или на четвъртинки доматите. Използвайте чаена лъжичка, за да премахнете вътрешната сочна част.

Покрийте тавичката с листа за печене, леко намажете с олио. Поставете доматите с главата надолу върху пергамента. Посолете, както трябва: солта допринася за бързото изпаряване на влагата. Поръсете доматите с италиански билки.


Поставете тигана в предварително загрята фурна до 200-220 градуса за 30 минути. Включете вентилатора; ако няма такава функция във фурната, отворете вратата.

Намалете температурата във фурната до 140 градуса и продължете 1,5 часа с отворена врата. Междувременно нарежете чесъна на ситно и запържете в силно нагрято растителното масло


Поставете доматите, чесъна и стръковете розмарин плътно на слоеве в стерилизиран сух буркан. Залейте доматите с горещ зехтин, сложете капачките, увийте с кърпа и оставете да изстине напълно. Съхранявайте в хладилника. 

Ако не планирате да съхранявате изсушените домати дълго време, сложете шепа кубчета фета с тях в буркан. Сиренето ще се изпълни с ароматите на чесън, домати и билки и ще се превърне в луд вкус деликатес! На следващия ден на трапезата може да се сервира като лека закуска.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft