Идеални домати, изсушени на слънце, са тези, които са слънчеви бани от няколко дни под палещото южно слънце. В условията на нашия климат с нестабилно време и често липсата на достатъчно площ за сушене, идеята за приготвяне на италиански деликатеси трябва да бъде адаптирана към условията на кухнята.
За да не разтягате процеса в продължение на половин ден, "С вкус" предлага доказана рецепта за ускорено приготвяне на сушени на слънце домати . Благодарение на няколко трика и любимата фурна, след кратко време можете да се насладите на прекрасния вкус на този деликатес!
За да ускорите процеса на сушене, отстранете вътрешността на доматите със сок и семена. Те могат да се използват за приготвяне на доматен сос . Важно е също да изберете правилния сорт домати : дайте предпочитание на нискомаслените сливи.
Съвет! Имайте предвид, че при сушене теглото и обемът на зеленчуците намаляват няколко пъти. Следователно, от 1 кг пресни домати ще остане около буркан от 200-250 g.
Съставките
домат 1,5 кг
Италиански билки 3-4 с.л. л.
чесън 10 скилидки
Зехтин 0,5л
сол 1 супена лъжица
розмарин на вкус
подготовка
Измийте, подсушете, нарежете на половинки или на четвъртинки доматите. Използвайте чаена лъжичка, за да премахнете вътрешната сочна част.
Покрийте тавичката с листа за печене, леко намажете с олио. Поставете доматите с главата надолу върху пергамента. Посолете, както трябва: солта допринася за бързото изпаряване на влагата. Поръсете доматите с италиански билки.
Поставете тигана в предварително загрята фурна до 200-220 градуса за 30 минути. Включете вентилатора; ако няма такава функция във фурната, отворете вратата.
Намалете температурата във фурната до 140 градуса и продължете 1,5 часа с отворена врата. Междувременно нарежете чесъна на ситно и запържете в силно нагрято растителното масло
Поставете доматите, чесъна и стръковете розмарин плътно на слоеве в стерилизиран сух буркан. Залейте доматите с горещ зехтин, сложете капачките, увийте с кърпа и оставете да изстине напълно. Съхранявайте в хладилника.
Ако не планирате да съхранявате изсушените домати дълго време, сложете шепа кубчета фета с тях в буркан. Сиренето ще се изпълни с ароматите на чесън, домати и билки и ще се превърне в луд вкус деликатес! На следващия ден на трапезата може да се сервира като лека закуска.