Картофеният огретен спокойно можем да кажем, че си е класика в жанра. Затова днес ще ви предоставим една изключително лесна рецепта за всички любители на картофите
Тайната на успеха на това изискано френско ястие се крие във факта, че картофите, напоени с мляко и масло, се топят в устата ви. Легендарният картофен огретен може да послужи като полезно допълнение към месото и зеленчуците. Такава великолепна запеканка може лесно да бъде подготвена за празник или делник, тя винаги стои перфектно на масата и предизвиква буря от положителни емоции сред гостите.
съставки
картофи 5 броя
масло 4 супени лъжици
Пшенично брашно 3 супени лъжици
мляко 400 ml
сол 1 ч.
кашкавал 200 g
лук 1 брой
Черен пипер (смлян) 1 щипка
подготовка
Загрейте фурната до 180 градуса. В голяма тенджера на слаб огън, разтопете 3 супени лъжици масло. Добавете брашното, солта и черния пипер, разбърква се до гладкост.
Постепенно излейте млякото. Оставете да заври, след това оставете за още 2 минути, като разбърквате, докато масата започне да се сгъстява.
Свалете тенджерата от огъня, настъргайте кашкавала (150 g) в соса и разбъркайте, за да се разтопи
Добавете в соса ситно нарязани картоф и нарязан лук.
Намажете тавата с масло, разпределете картофите с останалите съставки.
Печете картофите за около час, докато омекнат,. 5 минути преди готовност можете да поръсите с остатъчното количество кашкавал
По желание можете да добавите щипка индийско орехче, което идеално се комбинирана с картофите.