Няма как да не споделя с вас една рецепта за изненадващо лек и ароматен пай на тиган. Сладкишът е невероятно мек, ефирен и наситен с бананов вкус.
Рецепта:
• Яйце - 1 бр.
• Шипка сол
• Захар - 80 гр.
• Ванилова захар - 1 ч.л.
• Мляко 150 мл
• Олио 60 мл
• Брашно - 150 г.
• Бакпулвер 1 ч.л.
• Банани 2 бр.
Нека започнем като разбием едно яйце в купа с малко сол.
Добавете 80 г захар и една чаена лъжичка ванилова захар, сместа се разбърква добре с бъркалка.
След това изсипете 150 ml мляко и 60 ml растително масло в него, разбъркайте отново добре.
След това добавете към сместа 150 г брашно и една чаена лъжичка бакпулвер. Бързо омесете тестото до гладкост, като се опитвате да се отървете от бучки, но без да го бъркате твърде дълго.
Нарежете два банана на малки парчета.
След това намажете обилно тавата с масло. На дъното се изсипват 3 супени лъжици захар, за да се получи карамелена коричка върху пая.
Върху захарта се нарежда пласт банани, след което тестото се изсипва равномерно върху всичко. Покрийте съда с капак и гответе пая на слаб огън за около 30 минути.
След като е изпечен, внимателно обърнете пая върху чиния. Отгоре може да поръсите с пудра захар.
Този пай е особено вкусен топъл, поднесен с топка кремообразен сладолед.
Банановата торта се приготвя лесно, но вкусът й със сигурност ще ви плени.