Взимам кисело зеле, 200 г кайма, 1 картоф и правя прочутия ЗЕЛНИК на баба: Рядка рецепта от време оно!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Взимам кисело зеле, 200 г кайма, 1 картоф и правя прочутия ЗЕЛНИК на баба: Рядка рецепта от време оно!
Взимам кисело зеле, 200 г кайма, 1 картоф и правя прочутия ЗЕЛНИК на баба: Рядка рецепта от време...
7468
Източник: За Жената
Взимам кисело зеле, 200 г кайма, 1 картоф и правя прочутия ЗЕЛНИК на баба: Рядка рецепта от време оно!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Тази вкусна запеканка със зеле е по рецепта на моята баба - тя го наричаше Зелник , затова така му казвам и аз, макар зелникът всъщност да се прави с кори за баница. Рецептата е много популярна в нашето семейство.

Най-добрият начин да използвате смляно месо - лесно е и много, много вкусно!

Ако нямате кайма, можете да приготвите и напълно безмесен вариант. Ето необходимите продукти за бабиния зелник :

Зелник по рецепта на баба

Имаме нужда от:

  • 200 г свинска кайма (може да я заменим с наденица, бекон)
  • 1 голям картоф, едро настърган
  • 500 г кисело зеле
  • лъжици масло
  • 2 яйца
  • 3 скилидки счукан чесън
  • 2 нарязани пресни глави лук
  • Ситно нарязан лук (по-дребно)
  • 1 чаша полугрубо брашно
  • 1 чаша мляко
  • бакпулвер
  • кимион на зърна
  • майорана или риган
  • сол
  • подправки - сухи и пресни на вкус

Процедура:

Изцеждаме леко зелето (може да използваме водата например в супа) и го нарязваме на по-дребно.

Сложете месото в купа.

Почистете и нарежете лука на ситно.

Добавете към месото.

Добавете чесъна и зелето.

Разбъркайте го старателно и комбинирайте.

Към месната смес добавете брашното, бакпулвера и останалите продукти (картофите се настъргват и изцеждат предварително).

Омесете добре всичко.

Добавете още подправки вкус, така че да се получи по-гъсто, но все пак лепкаво и полутечно тесто.

Трябва да изглежда приблизително като кексово тесто.

Пригответе си по-голяма тава и я застелете с хартия за печене.

зелник от баба

Снимка: YouTube

Разстелете тестото и поръсете с кубчета бекон.

Слага се в загрята фурна и се пече на 180 градуса. до златист цвят.

запеканка със зеле

Снимка: YouTube

Желаем ви добър апетит! :-)

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft