Не бързайте да се пъхате суровите слънчогледови семена във фурната: в тях се крие от голяма полза за нашето тяло, за което малко хора знаят. В ядката под черупката се съдържа богат източник на витамини, минерали и антиоксиданти .
Благодарение на лесната процедура по покълването им може да се събуди силата на малките семена, която е способна да се пребори с различни заболявания, подобрява защитната функция на организма и дори помага да се отървем от безсъние.
Как да покълнем семената на слънчогледа
Сложете 5 супени лъжици слънчогледови семки в буркан и го напълнете с вода , след което оставете за през нощта. Отцедете водата, покрийте буркана с капак и го оставете така за един ден. През това време семената ще покълнат, след което трябва да бъдат засадени в почвата.
След 5 дни отрежете зелената част и украсете с тнея любима салата или други ястия. Трябва да добавяте от полезните микроорганизми в храната всеки ден (количество около 5 с.л.), така че е по-добре да се запасите с няколко саксии. Останките от семената просто смесете с почвата и засейте нова партида.
Колко полезни са покълналите семена
Редовната консумация на слънчогледови кълнове предотвратява развитието на атеросклероза , почиства тялото от вредния холестерол и укрепва нервната система. Те са полезни да се ядат по време и след лечение с антибиотици: покълналите семена помагат за работата на храносмилателния тракт, действат добре при дисбиоза и понижен имунитет . Покълналият слънчоглед стимулира мозъка, подобрявайки паметта.
Да не говорим за вкусовите качества на витаминозните семена - те успешно подчертават вкуса на месо, сосове и салати. Яжте с удоволствие и ще усетите ползите за здравето!