Необходими продукти:
50 грама масло
500 грама гроздови зърна без семена
чаена чаша орехови ядки
1/2 чаена чаша захар
200 грама бутер тесто
1 яйце
Начин на приготвяне:
Измийте гроздето, големите зърна разрежете на две.
Орехите накълцайте с ножа и ги изпържете за 4-5 минути в горещото масло.
След това към тях прибавете гроздето и оставете върху котлона за 10 минути, през които бъркайте непрекъснато.
Изсипете захарта в съда и след 5 минути (не спирайте да бъркате) свалете от огъня.
Оставете плънката да се охлажда и се заемете с тестото.
Върху набрашнен плот разточете 2 правоъгълника с размери 30 х 10 сантиметра.
Сложете единия върху дъска, в средата му разпределете вкусния пълнеж, като оставите по 2-3 свободни сантиметра по краищата, които намажете с разбито яйце.
Върху втория лист тесто направете диагонални разрези през 3-4 сантиметра и с него покрийте плодово-ореховата комбинация. Прищипете страните.
Прехвърлете баницата в тава, чието дъно сте покрили с пергамент.
Изпечете за половин час в предварително загрята до 200 градуса фурна.
Готовата баница поднесете напълно охладена.
Да ви е вкусно!