Любими на всички са известните Виенски шницели , известни със специфичното си приготвяне, при което се запазва цялата сочност на месото, а след изпичане то остава меко и много вкусно. По същия начин може да се приготви и кайма, която трябва да се омеси предварително с няколко съставки, които ще й придадат още повече сочност.
Всяко домакинство има своя собствена рецепта за кюфтета или бургери, като към сместа от кайма се добавят различни съставки, които увеличават обема, но и вкуса на месото. Опитайте този път тези Виенски кюфтета , ще останете възхитени. Стават много сочни и вкусни и със сигурност ще ги правите редовно. Ето какво ви трябва:
Виенски кюфтета
Продукти:
500 г кайма
150 г настъргано сирене чедър (може и друг вид, като пармезан например)
2 с.л. гъсто кисело мляко или заквасена сметана
2 ч.л.
2 с.л. нишесте
50 мл студено мляко
сол, черен пипер и подправки по ваш вкус
За паниране:
2 яйца
брашно и галета колкото е необходимо
олио за пържене
За гарнитура:
сварени пресни картофи, поръсени със ситно нарязан магданоз или зелен лук
За салата:
"айсберг" или обикновена маруля
3 супени лъжици зехтин
3 супени лъжици оцет
3 супени лъжици мед
2 чаени лъжички горчица
сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
Каймата се слага в дълбока купа, добавя се настърганото сирене чедър (или кашкавал по избор), добавят се две супени лъжици сметана или гъсто кисело мляко, 50 мл студено прясно мляко, нишесте, сол и черен пипер на вкус.
Към сместа добавете две супени лъжици лук на прах (на гранули), а ако слагате пресен лук, го смелете и изцедете добре от течността. В този случай разбъркайте добре и ако прецените, че сместа е малко по-рядка, отколкото трябва, добавете още малко нишесте.
Смесете каймата с останалите съставки до пълното хомогенизиране на сместа. Покрийте с фолио или торбичка, след което оставете в хладилника да стегне и поеме всички вкусове.
Междувременно пригответе салатата и дресинга. Измийте, нарежете зеленчуците, след което ги подправете с всички изброени съставки. Разбъркайте добре и оставете в хладилника до сервиране. През това време сварете младите картофи, след което подгответе съставките за пържене.
Счупете две яйца в купа и ги разбийте с вилица. В друга чиния сложете брашно, а в трета чиния синя смляна галета (хлебни трохи). С намазнени ръце се взема от каймата и се оформят малко по-големи кюфтета от обикновено (като шницели).
Потопете всяко кюфте първо в брашното, така че да се покрие хубаво от всички страни, след това в разбитите яйца и накрая в галетата.
Така панираните кюфтета се запържват в загрято на умерена температура олио. Когато се запекат и от двете страни се изваждат върху решетка или хартиена салфетка.
След това ги наредете в тава, застлана с хартия за печене, върху всяко кюфте сложете парченце масло колкото лешник и ги сложете в загрята фурна да се пекат още 15 минути на 90-100 градуса. Поднесете с гарнитура от варени картофи и свежа салата.
Да ви е сладко!