13 Май 2020
98634
Снимков материал: pixabay.com
Яйцата са сред най-употребяваните продукти в ежедневието ни. Ядем ги на закуска, използваме ги за готвене и приготвяне на сладкиши и печива, присъстват в козметичните продукти, а някои дори ги пият сурови.
Но дори и ежедневно да използвате яйца, най-вероятно не знаете какво представляват тези бели "възелчета" вътре в суровото яйце .
Това всъщност е т.нар. халаза .
Халазата е разположена от двете страни на жълтъка. Целта й е да държи жълтъка в центъра на яйцето. Халаза всъщност е протеин. Свързва жълтъка и яйчната черупка.
Можете лесно да забележите това, когато се опитате да отделите белтъците от жълтъците. Халазата е годна за консумация и освен това, ако забележите в яйцето халаза - това означава, че яйцето е прясно, тъй като тя изчезва, когато яйцето престои дълго време.
Редактор: Петя Иванова
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари