В нашата страна основно се използват сухи сливи, смокини, ябълки, круши, кайсии, грозде, ананас, фурми ..
Сушени плодове - Склад на калий и магнезий
Сушените плодове са склад на калий и магнезий. В сто грама сушени плодове средно има от 600 до 800 милиграма калий, а в сухите кайсии дори и 1370. В сто грама сухи банани още повече - 1490 милиграма. Сушените плодове имат и завидна количества желязо, а представляват и перфектен антиоксидансен коктейл с витамни С, Е и бета-каротин.
Как трябва да се ядат сушени плодове?
Съвременните диетолози смятат, че сушените плодове трябва да ядем в умерени количества през цялата година. Трябва да се избягват след основното хранене, тъй като забавят храносмилането, а се приемат твърде много калории.
Бананите трябва да се ядат, защото са добри срещу стрес, докато една ръка стафиди насища и намалява глада, а захарите от него помагат лесно да се преодоляват физическите и умствените задачи.
Тези, които искат да отслабнат, се препоръчват сушени сливи и смокини, защото съдържат фибри. В случай, че много сте гладни, хапнете две три смокини, защото са богати на магнезий и фибри, и по-малко калорични в сравнение с другите сушени плодове.
Сушените кайсии се препоръчват за професионалните спортисти, и всички, които имат редовни физически дейности, тъй като съдържат големи количества калий, който е важен за нормалната работа на мускулите. Трябва да се знае, че порция пет сушени кайсии покрива 20% от дневната нужда за този минерал, и част от необходимостта на организма от желязо.