Вижте историята и ресторанта на Андре Токев, семейството му, както и рецепта за Сладки ролца с рикота сирене, ягоди и пияни стафиди

вход през zajenata.bg
За Жената
Звезди
Вижте историята и ресторанта на Андре Токев, семейството му, както и рецепта за Сладки ролца с рикота сирене, ягоди и пияни стафиди
51936
Източник: Труд
Снимков материал: pixabay.com
Вижте историята и ресторанта на Андре Токев, семейството му, както и рецепта за Сладки ролца с рикота сирене, ягоди и пияни стафиди

Като ученик Андре Токев тренирал ръгби. Тъкмо се върнал с родителите си след тригодишен престой в Алжир.

Не искал да се занимава с прозаични спортове, за да има стимул. Негов приятел го поканил на обучение по ръгби в Костинброд. В същия миг му харесало и се включил в играта. И така - 7 години, ходели по първенства, даже още пази медали и награди в една кутия вкъщи.
Токев обаче не станал професионален спортист, а професионален готвач.

 

Когато дойде време да избирам занаят, реших да започна да изкарвам пари от хобито си - това беше най-лесният вариант, да не кажа най-мързеливият начин, тъй като ми се отдаваше, признава шеф Токев. Записал се в профилирано училище, а после продължил обучението си в Германия.

 

В момента той е един от тримата майстори на черпака, които отсявават претендентите за титлата MasterChef по Би Ти Ви съвместно с Петър Михалчев и Виктор Ангелов . Освен това 47-годишният кулинар е и президент на Българската асоциация на професионалните готвачи.
Фаворити в чиния

 

Шеф Токев дискретно отклонява въпроса дали победител в шоуто на Би Ти Ви ще бъде мъж или жена. „Не мога да имам любимец. Избирам само по това, което виждам в чинията“, обяснява експертът.

Готвачите не надебеляват, когато работят много, смята Андре. Другояче самият той разтоварва напрежението във фитнеса. Според неговата философия трябва да ядеш това, което ти се хапва, но на следващия ден да си починеш, за да върнеш баланса в тялото. “Например, ако днес съм ял свински гърди, запечени със сос барбекю, или гъши дроб, то утре ще съм на ябълки“, обяснява шеф Токев.

Неговата тайна се крие в джинджифила, който му помага за по-добро разграждане на натрупаните калории. „Ям го в големи количества, суров и ми действа много добре“, казва майсторът. Открил го преди години, когато водил предаването „Гурме с Андре“ по ТВ7. Трябвало да престави ястие с джинджифил и по онова време проучил колко и за какво е полезен. Опитал го и от тогава разчита на него за здраво тяло. Самият Токев рядко пие кафе, но го препоръчва с лимон, ако човек е имал тежка вечер. Обожава паста, като предпочита да я приготвя сам на специалната си машинка вкъщи. Може да бъде дори „чиста“ - само с малко чесън и босилек.

Между България и Германия

Токев е роден в Лайпциг, Германия, откъдето е майка му. Навремето баща му завършил институт по международен туризъм тук и отишъл в Германия по програма за обмяна на опит. Там се запознал с майката на Андре. Семейството често пътувало между България и Германия, а както вече стана дума - живяло е и в Алжир. Затова знам много езици, но нито един правилно, обича да се шегува Андре. По същия начин и в кухнята си обича да готви всичко и от кухните на различни страни.

Вероятно една от причините за това се корени в детството му. Тогава германската баба му правела най-вкусните кнедли с червено зеле и гъска. Българската баба пък готвела ненадмината пилешка супа с домашна юфка. Имала и още един специалитет, който много обичал навремето. Това бил крем брюле по предписание на нейна леля, чиито съпруг работел във Франция през 30-те години на миналия век. “Само че баба не го запичаше отгоре със захар, а с белтък”, още помни вкуса на десерта Андре.

Помни и друго. Когато бил на 7 години, искал да направи торта с виенски блат и ванилов крем. В крайна сметка блатът се оказал твърд като бисквитка, а кремът приличал повече на сос. “Въпреки това си ги хапнах с удоволствие, а и това ме амбицира да овладея тънкостите на сладкарството”, казва Токев.

Всеки гост е специален

През годините шеф Токев е готвил за десетки известни личности, но твърди, че за него всеки гост е специален - „а за мен е достатъчно, че съм успял да направя нещо специално за него“. Дали ще е Шарън Стоун или Дъстин Хофман, няма значение - той приема за нормално изискванията им за любимите плодове или паста за хапване.

Тези изисквания са част от техния режим на хранене, от който пък зависи тяхното настроение и кондиция. И така ти се радваш, че от теб зависи в какво настроение ще бъдат тези хора, казва Токев.

По време на посещението на Бил Клинтън у нас (преди повече от 15 г.) Токев работел в Германия за веригата „Кемпински“. Извикали го в София, за да го сготви за бившия US президент. Дошъл и тогава се запознал с колегата си Иван Манчев (същият, който громи лошите готвачи и мързеливите сервитьори в „Кошмари в кухнята“ по Нова тв - б.р.). Двамата още са много добри приятели, без значение че за момента са своеобразни конкуренти.

Съпругата на Токев се нарича Мария, имат 2 дъщери. По-малката - 20-годишната Елиза, участва във филма на Иван Ничев „Пътят към Коста дел Маресме”. Каката - 26-годишната Ренате, вече е омъжена, се занимава с компютри.

Ето и една рецепта от шеф Андре Токев :

Сладки ролца с рикота сирене, ягоди и пияни стафиди: 50 гр масло стайна температура, 50 гр захар, 2 яйца, 50 мл бяло вино, сал, 1 ванила захар. Прави се тесто и се оставя за 2 часа в хладилник. Реже се на четириъгълници и се навива диагонално на руло по хартия за печене и се пържи до златист цвят. Оставя се да изтине и се пълни с крем и се декорира с ягодите.
Крем: 500 гр рикота сирене, 1 портокалова кора, 90 гр захар, 80 гр стафиди, 50 мл мастика. Всички продукти за крема се разбиват с миксер.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft